StoryEditor

​(VIDEO) Pogledajte kako kalifornijski Srbi slave Božić iz ‘svih raspoloživih sredstava‘

Piše D  /  08.01.2018., 12:01h

Kako javlja B92, tradicionalna proslava pravoslavnog Božića u središtu je pažnje američkih medija već godinama, ponajviše zbog načina na koji se taj praznik obilježava. Prema tradiciji, naime, odrasli muški vjernici odjeveni u svečana odijela pucaju iz lovačkih pušaka u zrak.

Iz ‘svih raspoloživih sredstava‘ pucalo se i ovaj pravoslavni Božić, a za razliku od proteklih godina, ove se nedjelje u zrak organizirano pucalo na dvije lokacije – u samom središtu Jacksona te na parkiralištu obližnjeg restorana.

Na obje lokacije mogli su se vidjeti terenci okićeni američkim i srpskim zastavama te građani srpskog porijekla koji se grle i čestitaju jedni drugima, ali i veliki broj sačmarica, pištolja i drugog vatrenog oružja čiji su pucnji odzvanjali središtem grada.

Kako se navodi na internetskim turističkim stranicama Jacksona, oružje je u pravilu napunjeno ‘ćorcima‘, a sama tradicija postoji više od stotinu godina, dok proslava uključuje paradu kroz središnju gradsku ulicu, uz obaveznu policijsku pratnju.

Inače, Jackson su nastanili srpski doseljenici prije 120 godina, a zbog velikog broja  ljudi koji poštuju srpsku tradiciju, u Jacksonu se božićna dekoracija u prodavaonicama ne skida dok ne prođe ‘srpski Božić‘, dok lokalno stanovništvo, bez obzira na porijeklo, zna kako se radi o ‘jugoslavenskom načinu proslave‘.

Dnevnik.ba

 

20. travanj 2024 12:49