StoryEditor

(VIDEO) Hrvatski specijalci spašavali zarobljene Kineze

Piše D  /  20.01.2018., 04:01h

MUP je na svojem Youtube kanalu objavio i video akcije interventne policije.

Načelnik PNUSKOK-a Ante Gudelj, izvijestio je da su dvojica hrvatskih i dvojica kineskih državljana trgovali ljudima. Utvrđeno je da je 48-godišnji Hrvat, temeljem prethodnog dogovora, u Zagrebu tijekom rujna 2017. godine unajmio dvije kuće i u njih smjestio žrtve trgovine ljudima koji su radili u improviziranim pozivnim centrima. Drugoosumnjičeni, 51-godišnjak, ih je prevezao u Hrvatsku iz Slovenije. Žrtve su na prijevaru vrbovane iz Kine uz obećanje vraćanja njihovih dugova. Dovedeni su najprije u Sloveniju, a zatim u Hrvatsku. U kućama u kojima su bili smješteni pozivni centri su ih nadzirala dva državljanina Kine. U tim centrima oduzeta im je sloboda kretanja i prisiljavalo ih se na činjenje računalnih prijevara.

Osumnjičene osobe predane pritvorskom nadzorniku i podnijeta kaznena prijava.

Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici preuzelo je slučaj. Dvojici osumnjičenih hrvatskih državljana određen je istražni zatvor, a dvojicu osumnjilenih Kineza se upravo ispituje.

Podsjetimo, u velikoj policijskoj akciji uhićeno je više desetaka osoba koje se sumnjiči da su u Sloveniji i Hrvatskoj bili uključeni u lanac trgovine ljudima. Među žrtvama je najmanje 50 kineskih državljana koje se prisiljavalo na rad u pozivnim centrima preko kojih su pak realizirali razne financijske prijevare.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 15:29