StoryEditor

Velika hladnoća opasna je za zdravlje - evo preporuka liječnika

Piše D  /  25.02.2018., 08:02h

Snijeg i olujni vjetar i dalje otežavaju cestovni promet, osobito u Lici i Gorskom kotaru. Prognostičari najavljuju rekordno niske temperature za ovo doba godine. Iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje poručuju predstavnicima lokalne i područne uprave da budu u pripravnosti. Zbog najave ekstremnih zimskih uvjeta, ministarstvo za demografiju objavilo je plan zbrinjavanja beskućnika, prenosi HRT.

Na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Državnog hidrometeorološkog zavoda upozorava se kako takvo vrijeme može imati negativan učinak na zdravlje. Posebno se moraju upravo čuvati starije osobe i kronični bolesnici. Pri temperaturi od minus 20 stupnjeva i s vjetrom od 18 kilometara na sat se dobiva osjećaj hladnoće od minus 34 stupnja, a kod vjetra brzine 36 kilometara na sat, pri temperaturi od minus 20 stupnjeva osjećaj hladnoće je kao na minus 44 stupnja.

Preporuka je izbjegavati izlazak rano ujutro, a boravak na otvorenom ne smije biti dugotrajan. Obvezno je višeslojno odijevanje. Savjetuje se nošenje pamučne i vunene odjeće, a samo jakne trebaju biti od sintetičkih materijala koji štite od vjetra i hladnoće. Usta i nos treba zaštititi dvoslojnim šalom, kako se ne bi izravno udisao ledeni zrak. Ovo posebno vrijedi za malu djecu, ali i za starije osobe te sve one koji imaju problema s astmom ili plućnim bolestima. Potrebno je uzimati tople napitke, a izbjegavati alkohol i kofein. Osobe koje boluju od kroničnih bolesti moraju ozbiljno shvatiti najave promjena vremena i prilagoditi mu aktivnosti.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 13:34