StoryEditor

Uvodi se elektronske PDV i prijave trošarina

Piše D  /  03.01.2018., 01:01h

Nakon pristiglih popunjenih Izjava o prihvaćanju uvjeta korištenja elektronskih usluga UNO će sve velike porezne obveznike registrirati po službenoj dužnosti na novi E-PORTAL do 01.02.2018. godine, kako bi se siječanjska PDV i prijava trošarina mogla podnijeti elektronskim putem do zakonskog roka, a to je 10.02.2018. godine. 

Novi elektronski servisi poreznim obveznicima omogućeni su usvajanjem izmjene Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u i Pravilnika o primjeni Zakona o trošarinama, kao i Uputa o registraciji korisnika elektronskih usluga UNO.

Svi ostali obveznici, koji ne spadaju u velike porezne obveznike, mogu podnositi zahtjeve za registraciju na E-PORTAL nadležnom regionalnom centru UNO, jer isti neće biti registrirani po službenoj dužnosti od strane UNO, već isključivo po podnesenom zahtjevu. U suradnji s Udruženjem eikonomista SWOT, UNO će za porezne obveznike organizirati posebne seminare na kojima će biti predstavljene nove elektronske usluge i proces registracije za iste. 

Seminari će se održati u Tuzli 25.01.2018., u Sarajevu 26.01.2018., u Banja Luci 30.01.2018. i u Mostaru 02.02.2018. godine. Korištenjem elektronskih usluga UNO, svi porezni obveznici će moći na jednostavniji i efikasniji način koristiti prava i izvršavati obveze po osnovu neizravnih poreza.

U svakom trenutku imat će pristup svojim podacima na e-portalu, prije svega podacima koji se vode u Jedinstvenom registru obveznika neizravnih poreza, podacima sa porezne kartice, tako da će moći vidjeti sve svoje proknjižene porezne prijave, porezne uplate i sl. UNO na ovaj način otvora novo poglavlje u komunikaciji s poreznim obveznicima.

Dnevnik.ba

 

16. travanj 2024 15:56