StoryEditor

Ustrojavaju se nove postrojbe HRM: Mornaričko pješaštvo će biti smješteno u Pločama

Piše D  /  25.04.2018., 02:04h

Ministar je pohvalio rad pripadnika Hrvatske ratne mornarice i naglasio: "Ponosan sam što se hrvatska zastava vijori na hrvatskim brodovima na Sredozemnom moru i hvala vam što čuvate Hrvatsku na moru i baštinite pomorsku tradiciju", piše MORH.hr.

Kao jednu od najvažnijih zadaća za HRM u ovoj godini ministar je izdvojio ustrojavanje postrojbe mornaričkog desantnog pješaštva i obilježavanje ovogodišnje obljetnice HRM-a u Pločama. "Ploče su strateška točka i gravitacijsko središte za Hrvatsku ratnu mornaricu, a postrojba mornaričkog desantnog pješaštva će doprinijeti razvoju novih sposobnosti Hrvatske vojske".

Predstavljajući ključna postignuća i projekte Ministarstva obrane, ministar je istaknuo kako je čovjek gravitacijsko središte Hrvatske vojske. "Zahvaljujući izmjenama Zakona o obrani i Zakona o službi u Oružanim snagama RH povećali smo funkcionalnost i spremnost Hrvatske vojske te podigli standard i materijalna prava, uvjeta života i rada vojnika, dočasnika i časnika, službenika i namještenika. Izmjenama Zakona o službi u OS RH, pripadnicima Hrvatske vojske vratili smo plaćanje rada umjesto postojećeg isključivog plaćanja dužnosti te uveli posebne naknade za stražu, dežurstvo i rad na terenu", naglasio je ministar Krstičević podsjetivši da je novost ovog Zakona i uvođenje prvog ugovora za vojnike/mornare na određeno vrijeme na dvije godine i drugog ugovora na neodređeno vrijeme u trajanju službe najdulje do 45 godine života čime se zamjenjuju postojeća tri ugovora na određeno vrijeme (na 4, 5 i 6 godina). Također, novost je, rekao je, i dobna granica za prijem vojnika, dočasnika i časnika u vojnu službu koja je ujednačena na 30 godina.

U sklopu prezentacije, Krstičević je pripadnicima HRM-a predstavio sustav domovinske sigurnosti istaknuvši kako su pravovremena prevencija i uvezivanje sposobnosti ključni za uspješno i koordinirano djelovanje u pomoći civilnim institucijama u elementarnim nepogodama.

Ministar je naglasio da je važno očuvati vrednote Domovinskog rata i izrazio zadovoljstvo što su vojarna i dvorane Hrvatske ratne mornarice imenovane po herojima iz Domovinskog rata. "Domovinski rat je temelj moderne hrvatske države jer nas je ujedinio. Zajedno smo gradili obranu i oslobodili zemlju. Ogromna žrtva je plaćena za Hrvatsku", rekao je Krstičević.

Direktor Glavnog stožera OS RH kontraadmiral Robert Hranj najavio je predstojeće izazove u narednoj godini, kao što su novi ustroj Ministarstva obrane i Oružanih snaga Hrvatske, modernizacija mornarice te rad na Strateškom pregledu obrane i Dugoročnom planu razvoja OS RH. "Nužno je provoditi obuku i školovanje, održavati tehniku i jačati postojeće sposobnosti te pronalaziti nova rješenja", rekao je kontraadmiral Hranj.

Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Raffanelli izjavio je: "Naša je vizija biti opremljena i u potpunosti osposobljena grana Oružanih snaga RH za provedbu svih misija i zadaća. Za to je nužna modernizacija, bez koje nema iskoraka." Misija HRM-a je zaštita interesa i prava Republike Hrvatske na moru, razvoj sposobnosti za sudjelovanje u međunarodnim operacijama i pomoć civilnim institucijama prilikom elementarnih nepogoda.

Pripadnici HRM-a sudjelovali su u međunarodnim vojnim operacijama Europske unije ATALANTA i SOPHIA i uspješno proveli najveću vojnu vježbu u 2017. godini "HARPUN 17", a prevaljene su i 45.823 nautičke milje. Mnoga iskustva iz međunarodnih vojnih operacija implementirana su u rad Hrvatske ratne mornarice.

Komodor Raffanelli najavio je i pokretanje studija Vojnog pomorstva na jesen. Nastava će se izvoditi u specijaliziranim učionicama i kabinetima vojarne "Admiral flote Sveto Letica-Barba" Pomorske baze „Lora” u Splitu te na Pomorskom fakultetu u Splitu. Zahvaljujući tom studiju, Hrvatska ratna mornarica dobit će kvalitetne pomorske kadrove te dostojno nastaviti hrvatsku pomorsku tradiciju.

Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice osvrnuo se i na ustrojavanje nove postrojbe HRM-a: "Početak obuke satnije mornaričko-desantnog pješaštva planiran je u lipnju ove godine a nova satnija bit će smještena u vojarni u Pločama, gdje se već priprema infrastruktura", istaknuo je komodor Raffanelli.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 02:18