StoryEditor

UN raspravlja o rezoluciji kojom bi poništio Trumpovu odluku o Jeruzalemu

Piše D  /  17.12.2017., 07:12h

Egipat je podijelio tekst koji su agencije AFP i Reuters dobile na uvid, u kojemu se traži povlačenje jednostrane odluke Sjedinjenih Država. Nacrt rezolucije mogao bi se podnijeti na glasanje već u ponedjeljak. Odluka Donalda Trumpa da prizna Jeruzalem izraelskom prijestolnicom potaknula je gnjev Palestinaca, prosvjede u muslimanskom svijetu i gotovo jednodušnu osudu međunarodne zajednice, piše HRT

U nacrtu rezolucije ističe se da se status Jeruzalema "mora riješiti pregovorima" te se izražava "duboko žaljenje zbog nedavnih odluka o Jeruzalemu", ne spominjući izrijekom SAD. U tekstu se isto ističe da "nijedna odluka i djelovanje kojima se želi promijeniti narav, status i demografska slika" Jeruzalema "nemaju pravnog učinka, ništavni su, nevažeći i moraju se poništiti".

Nacrt rezolucije "poziva sve države da se suzdrže od otvaranja svojih diplomatskih misija u svetome gradu Jeruzalemu, u skladu s rezolucijom VS UN-a 478 iz 1980". Rezolucija 478 određuje da je izraelska odluka iz 1980. ništavna i poziva sve države da veleposlanstva zadrže u Tel Avivu.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 17:38