StoryEditor

Ukrali podatke 50 milijuna korisnika Facebooka kako bi utjecali na izbore

Piše D  /  18.03.2018., 11:03h

Tvrtka za analizu podataka Cambridge Analytica bez dozvole ke prikupila privatne informacije više od 50 milijuna korisnika Facebooka u tijeku predsjedničke kampanje Donalda Trumpa. To su iskoristili za izgradnju softverskog programa koji su iskoristili za predviđanje i utjecaj na izbore, prenosi Večernji.ba

"Tvrtka za analizu podataka Cambridge Analytica, koja je surađivala s ljudima iz predsjedničke kampanje Donalda Trumpa te kampanje za Brexit, uzela je podatke s Facebook profila 50 milijuna američkih glasača i iskoristila ih u stvaranju moćnog softvera za predviđanje i utjecaj na izbore", objavljeno je.

Christopher Wylie otkrio je za Observer kako je tvrtka u vlasništvu milijardera Roberta Mercera koristila osobne podatke korisnika bez odobrenja kako bi izgradili bazu podataka koja omogućuje precizno ciljani politički marketing krojen prema osobnosti pojedinog birača.

Tvrtka je u vlasništvu investicijskog fonda Mercera, koji je u to vrijeme vodio Trumpov savjetnik Steve Bannon.

"Iskorištavali smo podatke s Facebooka. Stvorili smo program koji iskorištava informacije koje imamo. To je bio temelj na kojem je izgrađena cijela tvrtka", rekao je. New York Times je objavio da se neke kopije ukradenih podataka još uvijek mogu pronaći na internetu. Podaci su ukradeni pomoću aplikacije nazvane thisisyourdigitallife, piše Guradian.

Državna odvjetnica iz Massachusettsa izjavila je kako ured pokreće istragu nakon ovih informacija. Komisija za informiranje Ujedinjenog Kraljevstva također je priopćila kako provodi istragu oko tvrtke koja je također imala klijente u zemlji.

Facebook je u petak izjavio kako je suspendirao Cambridge Analyticu nakon što su otkrivene povrede pravila o privatnosti podataka. 

Dnevnik.ba

 

 

18. travanj 2024 08:52