StoryEditor

U Zeničko-dobojskoj županiji upisano 10% manje prvašica, u Sarajevskoj 7% manje

Piše D  /  15.09.2017., 06:09h

Koliko uistinu ljudi napušta Bosnu i Hercegovinu i ostajemo li bez mladosti? Govori se o odlasku čitavih obitelji. Međutim ne postoje precizni podaci o tom društvenom problemu ni u institucijama države niti u preciznom istraživanju nevladinih organizacija. Barata se različitim ciframa, a najčešće se spominje brojka od 90 tisuća BiH državljana koji su u protekle tri godine napustili svoju domovinu u potrazi za boljim životom. Izgleda nevjerojatno da država nije u stanju dobiti točne brojke mladosti koja je napušta, piše bh. novinska agencija Patria.

Jedan od detektora nacionalnog osipanja je, prije svega, upis učenika u prvi razred osnovnih škola, a onda i u sve osnovne škole. Pošto se govori o odlasku čitavih mlađih obitelji, to donekle može biti prihvatljiv podatak koliko mladost napušta svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu.

U Republici Srpskoj broj upisanih prvašića je prvi put pao ispod deset tisuća, što je u tom entitetu tragično odjeknulo. U Federaciji BiH je prošlih godina redovno upisivano nešto više od 20 tisuća prvašića. U Ministarstvu obrazovanja i nauke Federacije BiH raspolažu preliminarnim podacima, jer još uvijek nisu dobili podatke za nekoliko županija. Čak i ti preliminarni podaci govore da je upis u prve razrede osnovne škole, ipak, u padu u svim županijama gdje su podaci dostupni. Činjenica je da je u prošloj školskoj 2016/17. godini upis prvašića bio iznad prosjeka prošlih godina, pa to donekle ublažava problem.  

Ne radi se o dramatičnom padu, ali je vidljivo da smanjenje broja upisane djece postoji gotovo kao generalna činjenica.

U Sarajevu je u prošloj godini bilo upisano 4.297 prvašića, a 4.036 u ovoj školskoj godini. Dakle manje 261 prvašić. Samo je u 2012/13. školskoj godini u Županiji Sarajevo upisano manje djece u prve razrede osnovnih škola negoli ove 2017/18. školske godine.

U Tuzlanskoj županiji je upisano 4.200 u prve razrede, što je manje za 291 učenika u odnosu na prošlu godinu. Ukupno je u tuzlanske osnovne škole upisano 976 učenika manje. U prošloj godini je bilo 39.976 osnovaca, a ove godine ravno 39 tisuća.

U Zeničko-dobojskoj županiji u prošloj godini upisano 3.478 prvašića, dok je ove godine taj broj nešto manji - 3.132 učenika, što je 346 učenika manje. U prošloj godini je u ovoj županiji upisano 30.733 učenika, dok je ove godine brojka osnovaca 30.919 učenika, što je više za 186 učenika.

U Bosanskopodrinjskoj županiji je upisano 66 prvašića manje nego prošle godine.

U Hercegbosanskoj županiji ove godine u školu je krenuo 91 prvašić manje u odnosu na godinu ranije, dok se u srednje škole upisalo devet učenika manje.

U Srednjoboskoj županiji je upisano 2.340 prvašića, što je 41 učenik manje nego 2016/17. godine. Prošle godine je ova županija imala ukupno 21.577 osnovaca, a ove godine 20.880, što je katastrofalno manje za 697 osnovaca. To je gotovo 28 prosječnih odjeljenja. 

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji upisan je 1.901 prvašić, što je 18 manje nego prošle godine. Međutim, drastično je smanjen ukupan broj osnovaca – za 541 učenika.

Nedostaju podaci za Unsko-sanska, Posavska, Zapadnohercegovačka županija. Dakle, Federacija će se i ove godine kretati oko 20 tisuća upisanih prvašića, što je pad, ali, ne dramatično smanjenje. Možda ovoj državi više nego ijednoj na Zapadnom Balkanu treba ministarstvo za mlade. Ne samo za evidenciju osipanja i odlazaka iz domovine, nego i za pitanja njihovih prava na rad i obrazovanje. Sjećajući se bliskih prošlih vremena i onog najvažnijeg - prava na život.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 09:41