StoryEditor

U velikom dijelu BiH: Djeca zbog snijega ne idu u školu, ceste blokirane

Piše D  /  23.02.2018., 08:02h

Da je u pojedinim dijelovima BiH snijeg napadao iznad prosjeka, pokazuje i podatak da visina snijega u Driniću iznosi i do dva metra. Osnovna škola u Driniću neće raditi do ponedjeljka jer nekategorizirane lokalne ceste nisu prohodne pa djeca iz okolnih mjesta nisu u mogućnosti doći do škole, prenosi Večernji.ba

Također, radnici Šumskog gazdinstva ne rade jer snijeg u šumama dostiže visinu i do dva metra, dok Dom zdravlja radi uobičajeno i nije bilo nestanka električne energije i vode. Mještani su kazali da nisu iznenađeni te da je snijeg na ovom području, na 730 metara nadmorske visine, uobičajen u zimskom razdoblju. Plaši ih, kažu, to što se očekuje bura koja bi mogla napraviti velike snježne nanose.

Blokirana sela

Snijeg je i na području Hercegbosanske županije prouzročio brojne probleme stanovnicima u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Kako javljaju lokalni mediji, najteža je situacija bila u Bosanskom Grahovu gdje je nekoliko sela potpuno odsječeno od ostatka općine. Iako su školarci u Bosanskom Grahovu jučer krenuli u školu, učionice su bile gotovo puste jer većina učenika iz okolnih sela nije uspjela doći do škole.

 Selo Tiškovci je zameteno, a cesta do sela Preodac potpuno je neprohodna. Mještani kažu kako odavno nije bilo ovakve zime zbog čega ih je bijeli prekrivač poprilično iznenadio.

Načelnik općine Bosansko Grahovo Duško Radun kazao je kako će se ceste do ovih sela morati hitno očistiti, a najviše zbog bolesnih ljudi. Snijeg je velike probleme prouzročio i u općinama Drvar i Glamoč, gdje su snježni nanosi dostizali visinu i do dva metra. Na sreću, ceste do ovih općina su prohodne, a dežurne službe danonoćno su čistile ulice.

Prvi veći snijeg ove zime pao je i u Livnu u noći s ponedjeljka na utorak. Osvanulo je dvadesetak centimetara bijelog pokrivača koji je i jučer povremeno padao. Snježne oborine otežale su i usporile prometovanje, osobito na dionicama u višim predjelima.

Tako su popriječena teretna vozila blokirala magistralnu cestu M-17. u mjestu Donja Jablanica, što je dovelo do otežanih uvjeta i samo jednog aktivnog traka na tom dijelu magistralne ceste M-17.

Vodostaji u granicama

Vodostaji rijeka su u svim dijelovima još uvijek u granicama normale, iako se na nekim bilježi porast i, prema podacima Federalne uprave civilne zaštite, nema većih problema. Snježne oborine očekuju se i u idućim danima, zbog čega su uprave civilne zaštite u pripravnosti.

Žuti meteoalarm je na snazi i danas za veći dio BiH zbog jakog vjetra i snijega. Očekuje se između 15 i 20 centimetara novog snijega. Meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda prognoziraju da će se hladni val u Bosni i Hercegovini zadržati do 5. ožujka, a temperature od početka novog tjedna, prema najavama, spustit će se i do - 17 stupnjeva.

Dnevnik.ba

 

17. travanj 2024 21:48