StoryEditor

U Varaždinu pokopana baka slavne hollywoodske zvijezde?

Piše D  /  19.10.2017., 10:10h

Počelo je s porukom ushićene varaždinske dogradonačelnice Sandre Malenica koja je na svom Facebook profilu objavila: “Danas sam saznala da je na Židovskom groblju u Varaždinu pokopana baka od Arnolda Schwarzeneggera!” Udica je bačena.

Užarile su se društvene mreže, a u Turističkoj zajednici već su možda počeli crtati nove turističke rute, prenosi lokalni.vecernji.hr No, dokaza da je u Varaždinu pokopana baka slavnog glumca austrijskih korijena, nema. Nema veze, reći će zagovaratelji, nema ni dokaza da Arnijeva baka nije upravo tu pronašla vječni mir. Pitali smo zamjenicu gradonačelnika otkud joj informacija. Iz Gradskog muzeja, kaže. Ravnatelj Gradskog muzeja Varaždina Miran Bojanić Morandini uputio pak nas je na muzejsku savjetnicu na povijesnom odjelu Spomenku Težak, koja nije baš bila oduševljena pozivima novinara koji “rade senzaciju”.

– Definitivno je riječ o urbanoj legendi. Je li istina da je Schwarzeneggerova baka pokopana u Varaždinu, to ne mogu opovrgnuti, a niti dokazati – kaže. Nema, dodaje, vremena pomnije istraživati dalje tu priču. I dok je priča o posljednjem počivalištu Schwarzeneggerove bake neistražena, za obitelj jedne druge zvijezde postoji više informacija. Riječ je o slavnoj filmskoj divi i inovatorici, također austrijskih korijena, Hedy Lamarr (1914. - 2000.).

Rasni zakon i odvođenje u logore

– Priča o Hedy Lamarr je istinita. Dolazila je u Varaždin između 20. i 30. godina prošlog stoljeća na ljetno ferije jer joj je tu živjela rodbina. Rodbina joj je bio tadašnji nadrabin dr. Rudolf Glück, koji je vjerojatno stradao u Jasenovcu 1941. godine – kaže muzejska savjetnica. Grobnica njezine obitelji postoji na groblju, a je li tu pokopana njegova supruga i djeca, ne zna se jer taj dio nije istražen. Lamarr, pravim imenom Hedwig Eva Maria Kiesler, umrla je u SAD-u, a pokopana je u Beču.

Prvi Židovi u Varaždin dolaze u 18. stoljeću, u popisu iz 1790. spominje se 13 obitelji, a dvadesetak godina kasnije bilo ih je 23. Ispočetka su pokojnike pokapali na groblju kod dravskog mosta, a potom i na svojem groblju koje su dobili od grada. Nakon što je proglašena Nezavisna Država Hrvatska i donesen rasni zakon, započeo je progon i odvođenje u koncentracijske logore. Malo tko je preživio.

U Gradskom muzeju doznajemo da je u pripremi za tisak knjiga o Židovskoj općini Varaždin, na kojoj je godinama radila Magdalena Lončarić. Željela je predstaviti Židovsku općinu, no umrla je prije dovršenja knjige koja bi zahvaljujući njezinom suprugu ipak mogla biti tiskana.

Dnevnik.ba
 

14. travanj 2024 23:45