StoryEditor

U Turskoj se cenzurira i glazba

Piše D  /  06.03.2018., 10:03h

Turska državna televizija TRT je zabranila više od 200 pjesama. Razlozi su različiti: od „poticanja na konzumaciju alkohola“ do „terorističke propagande“. Glazbenici su zabrinuti, piše DW.

Kurdska pjevačica Rojda je 2010. osuđena na godinu i osam mjeseci zatvora. Razlog: nakon njenog nastupa na kulturnom festivalu u kurdskom središtu Diyarbakıru pjesme su joj okarakterizirane kao ‘teroristička propaganda‘. Osam godina kasnije, krajem veljače ove godine, ova pjevačica doznaje da su joj zabranjene tri pjesme: Dilan, Sal cu (Prošla je godina dana) i Lawe Min (Moj sin) - opet zbog navodne terorističke propagande. "Pri tom se u sve tri pjesme govori o čežnji za slobodom", kaže Rojda.

Popis zabranjenih pjesama, od kojih je 66 na kurdskom, a većina na turskom jeziku, napravljen je 2016. No javnost je za njega doznala tek sada nakon upita zastupnika oporbene stranke CHP (Republikanska narodna stranka) iz Izmira.

Kada je Rojda vidjela ovaj popis nije bila ni najmanje iznenađena. "Ovo nije ni prvi, a ni posljednji put", kazala je ova pjevačica u razgovoru za DW. Ova 40-godišnja pjevačica je zato što pjeva na kurdskom već prošla kroz razne situacije. Zabrane i osude za nju nisu ništa novo. "To jako opterećuje, to ponovno vraćanje u prošlost, i sve to još jednom preživljavati."

 

Kurdsku kulturu održati na životu

Rojdine pjesme koje je TRT zabranio su s albuma objavljenog 2007. Godinama su se mogle čuti i na radiju i na televiziji. Ona ne zna zašto su sad odjednom cenzurirane. "Jesu li tek sad otkrili album?", čudi se Rojda. „Umjetnike pokušavaju predstaviti kao ‘one druge‘. I mi u takvoj atmosferi pokušavamo preživjeti."

U Turskoj su zabranjene tri pjesme pjevačice Rojde zbog - "terorističke propagande"

Nakon što su mediji objavili popis zabranjenih pjesama, rukovodstvo TRT-a je na svojoj internetskoj stranici odbacilo svako kritiku. "Zakonska je obveza svih medijskih institucija da spriječe širenje sadržaja koji navode na konzumaciju alkohola i cigareta, koji negativno utječu na razvoj djece kao i širenja terorističke propagande", stoji na stranici TRT-a.

Rojda odbacuje optužbe za terorističku propagandu. "Ja samo pokušavam na životu održati kurdsku kulturu. Što trebam učiniti? Trebam li sada pjevati na engleskom?"

 

"Naša zemlja rasipa svoje vrijeme"

TRT-ov popis je prepun poznatih imena, od popa do alternativne muzičke scene. Dvije pjesme rok benda ‘Eski Bando‘ su zabranjene. Güney Marlen, gitarist i pjevač ovog benda, smatra sve to „smiješnim". I dodaje: „Dok se svijet bavi umjetnom inteligencijom, naša zemlja se zabavlja ovakvim nazadnim stvarima." On smatra da su obje njihove pjesme zabranjene zbog toga što se u njima spominje alkohol. "U doba kada su medijski izvještaji prepuni nasilja, oružja i mržnje, nisu valjda pjesme te koje se treba cenzurirati", kaže Marlen.

Cenzura glazbe u Turskoj nije novi fenomen. I prije nego što je Erdogan došao na vlast pjesme su redovno cenzurirane. Kao razlog se navodilo da sadrže pornografske sadržaje, potiču konzumaciju alkohola, veličaju samoubojstva i političku propagandu.

 

Može i gore

Ali, može biti i gore. Novi nacrt zakona, koji je vladajuća stranka predložila parlamentu, predviđa da bi svi tonski i video zapisi koji se emitiraju na Internetu ubuduće trebali podlijegati kontroli Službe za kontrolu radio i tv sadržaja (RTUK). AKP-u se zato predbacuje da želi proširiti kontrolu i na Internet.

"Ovlasti ove službe su dalekosežne", objašnjava Yaman Akdeniz, profesor na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Istambulu. "Ako ih iskoristi, onda može iste zabrane proširiti i na Internet." "Ovakvom kontrolom demokratski proces u Turskoj će biti prilično unazađen," upozorava Akdeniz.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 12:44