StoryEditor

U Savudrijskoj vali napeto, ali bez incidenata!

Piše D  /  29.12.2017., 09:12h

Prošlo je točno šest mjeseci od presude arbitražnog suda o graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije. Arbitražnu odluku Hrvatska ne priznaje zbog dobro poznatog skandala koji je slovenska strana izazvala tijekom postupka, a za naše susjede istek šestomjesečnog roka znak je za početak njezine primjene, i to najprije na morskoj granici u Savudrijskoj vali. Taj takozvani dan D je sutra.

Prema riječima savudrijskog ribara Danila Latina, sve je prošlo uobičajeno - uz slovensko upozorenje i intervenciju istarske policije, iz koje kažu da je jedno slovensko plovilo povrijedilo crtu razgraničenja.

Ribar Danilo Latin rekao je, pak, da su i svi dosadašnji susreti hrvatskih ribara sa slovenskom policijom izgledali poput današnjeg. Oko 6 sati ujutro isplovila su dva ribarska broda u pratnji hrvatske policije, a ubrzo im je u spornom dijelu Savudrijske vale prišao brod slovenske pomorske policije te ih upozorio da se nalaze u slovenskim teritorijalnim vodama, kazao je. Zatim je, dodaje Latin, između njih stao brod hrvatske policije, nakon čega su Slovenci otišli, a ribari su se nakon obavljenog posla nesmetano vratili u luku, prenosi HRT.

Slovenskih ribara danas nije bilo. I oni, baš poput njihovih hrvatskih kolega, incidente ne žele. Kažu da žale za dobrim starim vremenima suživota u ribarenju.

Načelnik sektora za granicu istarske Policijske uprave Loris Kozlevac rekao je kako tijekom današnjeg dana nisu zabilježene izvanredne situacije ni izgredi u Savudrijskoj vali, nego uobičajene povrede crte razgraničenja od slovenskih plovila.

Njihov broj i intenzitet ne odstupa od uobičajenoga, rekao je načelnik Kozlevac. Dodao je da je hrvatska policija postupala uobičajeno te da su hrvatski policijski brodovi bili uz hrvatske ribarice, a slovenske brodove koji su ušli u teritorijalne vode Republike Hrvatske upozorili su da su u hrvatskome teritorijalnom moru.

Slovenija sutra, najavljuje tamošnji vrh, počinje primjenjivati odluku Arbitražnog suda.

Slovenija je Hrvatskoj uputila dvije note vezane uz provedbu arbitraže. Prvom diplomatskom notom Hrvatska je ponovo pozvana na dijalog o implementaciji arbitražne presude putem formiranja demarkacijskih povjerenstava, dok je u drugoj noti Ljubljana Hrvatskoj izrazila prosvjed protiv kršenja granične crte na moru.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ne očekuje eskalaciju napetosti u Savudrijskoj vali i još jednom poručuje da će hrvatska policija reagirati na svaku povredu postojeće granične crte koja ide sredinom zaljeva.

I slovenski premijer Miro Cerar izjavio je da sutra ne očekuje incidente i da ih Slovenija neće poticati ako se Hrvatska bude držala morske granice prema presudi arbitara.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 12:54