StoryEditor

U Njemačkoj se ipak sprema velika koalicija

Piše D  /  16.12.2017., 07:12h

Socijaldemokrati su se predomislili i službeno donijeli odluku o početku pregovora s demokršćanima Angele Merkel. Ako pregovori uspiju, bit će to četvrti kancelarski mandat Angele Merkel. Nakon što su propali pregovori s liberalima i zelenima, o tzv. Jamajka koaliciji, Merkel je za novu vladu preostao samo stari partner - SPD. 

Spremni smo razgovarati sa SPD-om. "Pozdravljam odluku socijaldemokrata za početak pregovora. Pregovore ćemo voditi koncentrirano i učiniti ih osnovom za buduću vladu, što je naš zajednčki cilj", poručila je Angela Merkel. Što prije formirati vlast želi bavarski CSU, sestrinka stranka CDU-a. "Moramo brzo krenuti u pregovore, raditi na pojedinačnim temama i formirati zajedničku agendu", izjavio je Alexander Dobrindt (CSU).

"Mi želimo promjenu načina vladanja. Nama ne treba oblik vlade kakav smo imali posljednje četiri godine. Mi moramo modernizirati način na koji želimo vladati ovom zemljom", rekao je Martin Schulz (SPD). SPD ostavlja otvorenom mogućnost da se razgovori s Unijom CDU/CSU ostanu otvoreni tj. da se osim pregovora o koalicijskoj vladi ne isključuje mogućnost potpore manjinskoj vladi na čelu s demokršćanima.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 22:38