StoryEditor

U glavnom gradu BiH sve više turista, ove godine zabilježeno milijun noćenja

Piše D  /  24.12.2018., 02:12h

Kako nam je kazao Midhat Hubijar, predsjednik Turističke zajednice KS, broj dolazaka turista i ostvarenih noćenja u Sarajevu konstantno se povećava, a nada se da će taj trend povećanja biti i nastavljen, prenosi Drukčiji Radio.

U listopadu ove godine u statističkim izvještajima smo zabilježili i ostvarenje prvog milijuna noćenja, što se dešava po prvi put nakon održavanja Zimskih olimpijskih igara 1984. godine kada je Sarajevo bilo centar svijeta. Prema posljednjem statističkom izvještaju za 11 mjeseci ove godine Sarajevo je posjetilo oko pola milijuna turista i ostvareno je više od 1,1 milijun noćenja, što je za između 17 i 20 posto više nego u istom periodu prošle godine, potvrdio je Midhat Hubijar, predsjednik Turističke zajednice KS.

Također, Midhat Hubijar naglašava da su tijekom 2018. godine Sarajevo posjetili turisti iz 165 država.

Posjetili su nas turisti iz više od 165 zemalja svijeta, a najviše turista je bilo iz Turske, Hrvatske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kine, Saudijske Arabije, Slovenije, Njemačke, SAD-a, Srbije i Italije. Turistima je na raspolaganju više od 330 smještajnih objekata s preko 13.600 kreveta, za što vjerujemo da će biti dovoljno za sve turiste i u narednom periodu. Statistika pokazuje da napredujemo i u tom smislu, imamo konstatnu povećanja smještajnih kapaciteta, dodao je Hubijar.
On navodi da je Sarajevo i ranije bilo među top deset europskih destinacija, ali i svjetskih turističkih centara. Valja istaći i to da je KS i najjača destinacija u Federaciji Bosne i Hercegovine. Naime, po ukupnim dolascima i noćenjima turista u FBiH samo Sarajevo sudjeluje s preko 50 posto.

Brojni su i raznoliki sadržaji za sve goste tijekom cijele godine, a za Sarajevo im treba nekoliko dana kako bi se upoznali s najupečatljivijim kulturno-povijesnim znamenitostima i lokalitetima. Imamo Baščaršiju, zatim šetnju čuvenom Ferhadijom sve do Vječne vatre. Tu su kulturno-povijesni i vjerski objekti od Vijećnice, Katedrale, Stare pravoslavne crkve i Begove džamije, tu je i najstarija sinagoga u BiH te Muzej Jevreja, kazao je on.

Isto tako, Midhat Hubijar je izdvojio i nekoliko atrakcija koje su sastavni dio turističke ponude Sarajeva, a koje su stranci mahom posjećivali u proteklom periodu.

Za one koje žele vidjeti Sarajevo kao na dlanu naš prijedlog je bio da se zapute preko Kovača i Vratnika do Bijele i Žute tabije ili Alejom ambasadora do Kozije ćuprije, a zatim da odmor priušte u nekom od brojnih ugostiteljski objekata i vidikovaca s prelijepim pogledom na grad. Vilsonovo šetalište, te Velika Aleja i Vrelo Bosne na Ilidži neizostavna su preporuka za sve ljubitelje prirode u gradu, a posebna atrakcija za ljubitelje planina su olimpijski centri Igman, Bjelašnica i Trebević, gdje je nedavno puštena u rad i Trebevička žičara. Naravno, kvalitetna bosanska kuhinja, zatim noćni provod, tržni i sportski centri kao i centri za djecu neizostavni su sadržaji turističke ponude Sarajeva, zaključio je Midhat Hubijar.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 20:19