StoryEditor

U Bosanskom Grahovu predsjednik Vlade HBŽ održao sastanak s gospodarstvenicima

Piše D  /  10.11.2017., 06:11h

Razgovaralo se o stanju u toj općini i mogućnostima rješavanja aktualnih problema, priopćila je Vlada HBŽ-a, prenosi Fena.

Načelnik Bosanskog Grahova potencirao je probleme u zdravstvenoj zaštiti, zapošljavanju, školstvu i opskrbi električnom energijom i vodoopskrbom grada i nekih prigradskih naselja. U razgovoru rečeno je da stanovništvo te općine sada ima samo dva sata tjedno liječnika u ambulanti koji dolazi iz Drvara i da zdravstveni sustav kako je uspostavljen tom stanovništvu ne odgovara, jer nije praktičan.

Da bi dobili kvalitetne zdravstvene usluge u Livnu neki stanovnici trebaju prijeći i po 150 kilometara da bi došli u Livno iako su od Livna udaljeni oko pedesetak kilometara. U tom kontekstu da bi dobili uputnice za liječenje u Županijskoj bolnici trebaju otići do Doma zdravlja Drvar. Potencirali su kako treba pojednostaviti proceduru upućivanja pacijenata u Županijsku bolnicu u Livnu.

Ministrica rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih HBŽ-a Vasilija Broćeta rekla je da će se ti problemi nastojati riješiti, a među prvima je taj da će od 1. prosinca 2017. godine u ambulanti u Bosanskom Grahovu svaki radni dan medicinske usluge pružati liječnik od 8 do 15 sati i da će resorno ministarstvo osigurati rad stomatologa u toj ambulanti i da će se u što skorijem vremenu popraviti stomatološka stolica.

Na sastanku je razgovarano i o koncesijama u toj općini koje su niske i korisnici tih koncesija ne plaćaju i ne poštuju potpisane ugovore. Dogovoreno je da Općinsko vijeće Bosanskog Grahova uputi prijedlog Vladi, odnosno resornom ministarstvu da se naplate po tom osnovu potraživanja, jer i na tom problemu, naglašeno je, treba raditi zajedno.

Bilo je govora i o urađenoj privatizaciji. Na sastanku je istaknut pozitivan primjer koji se odnosi na pokretanje proizvodnje u Ciglani u Bosanskom Grahovu u kojoj bi posao trebalo dobiti u prvoj fazi 35 radnika, a potom još 15.

Nakon sastanka s čelnim ljudima Bosanskog Grahova, predsjednik Jozić s ministrima održao je sastanak i s gospodarstvenicima u Bosanskom Grahovu. Razgovaralo se, uz ostalo, o problemima u dobivanju šumske građe za pilane, nemogućnošću osiguranja radne snage, nemogućnošću osiguranja stručnih kadrova, problemu nedostataka dovoljnih količina vode tijekom godine, nepostojanju banke u Bosanskom Grahovu i kako gospodarstvo staviti u funkciju cjelovitog razvoja i općine i županije.

Govora je bilo i o izdanim koncesijama i potpisanim koncesijskim ugovorima na području općine. Ugovori se uglavnom ne poštuju i u njima predviđena sredstva za korištenje koncesija su niska.

Riječi je bilo i o tome kako stimulirati privatni sektor na što je gospodarstvenicima kazano što sve Vlada planira sljedeće godine uraditi na tom planu, počevši od uvođenja dječjeg doplatka i uvođenja subvencioniranja plaćanja kamata na gospodarske kredite.

Zaključeno je da bi bilo dobro da gospodarstvenici u toj općini osnuju svoju udrugu i da se u što kraćem vremenu održi sastanak predstavnika gospodarstvenika Bosanskog Grahova s ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ivicom Brešićem i čelnim ljudima Šumsko - gospodarskog društva Kupres na koji bi drvoprerađivači došli s pripremljenim prijedlozima kako određene probleme riješiti.

Načelnik Bosanskog Grahova predsjednika Vlade i ministre upoznao je s tim da je grad s nekim prigradskim naseljima dva dana bez vode jer je J.P. „Elektroprivreda“ HZ HB d.d. Mostar isključila električnu energiju s elektromreže prema Peći gdje se nalazi postrojenje na izvorištu vode zbog duga za struju u iznosu od 504.000,00 KM koji Općina nije u stanju platiti tako da grad, uključujući i zgradu Općine i Osnovnu školu, nemaju vodu. Također je rečeno da Komunalno poduzeće u Bosanskom Grahovu nije aktivno skoro 10 godina i da to poduzeće ima financijske obveze prema Poreznoj upravi od 1.500.000,00 KM. Od prestanka rada Komunalnog poduzeća potrošenu vodu ne plaćaju ni domaćinstva ni poduzeća ni institucije. Predsjednik Vlade Jozić, uz ostalo, je rekao da se taj problem mora što žurnije riješiti.

S tim u vezi danas je u zgradi Vlade u Livnu održan sastanak predsjednika Vlade Jozića s načelnikom Bosanskog Grahova Radunom i rukovoditeljem Pogona opskrbe električnom energijom Livno – J.P. „Elektroprivreda“ HZ HB Krešimirom Jolićem na kojem je dogovoreno da se dospjele tekuće obveze na svim mjernim mjestima vodocrpilišta u općini Bosansko Grahovo plaćaju redovito i da Općina Bosansko Grahovo do kraja ovog mjeseca uplati 30.000,00 KM iz nastalog duga za potrošenu električnu energiju na vodocrpilištu.

Odmah je pod napon puštena elektro mreža prema vodocrpilištu tako da od prijepodnevnih sati danas grad Bosansko Grahovo i prigradska naselja imaju ponovno vodu, navodi se u priopćenju.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 19:40