StoryEditor

Tužiteljstvo traži kaznu za Radončića i ostale

Piše D  /  06.04.2018., 11:04h

Tužiteljica Suada Pašić je rekla da iz provedenih dokaza proizilazi da su Radončić i Dautbašić tražili od uposlenika veleposlanstva Sjedinjenih američkih država (SAD) Zijada Hadžijahića da pokuša saznati je li u vezi s pritiskom na svjedokinju Azru Sarić otvorene istraga i da pokuša utjecati da se zatvori.

„Obećali su Hadžijahiću da će utjecati na to da njegova supruga bude imenovana na mjesto veleposlanice u Sloveniji ili nekoj zapadnoeuropskj zemlji. Hadžijahić stupa u kontakt s tužiteljima Tužiteljstva BiH, traži informacije o istragama. O svemu obavještava Dautbašića, a ovaj Radončića“, rekla je tužiteljica.

Radončić i Dautbašić su, prema njenim riječima, prethodno imali saznanja da je Sarić odbila svjedočenje u Sudu BiH putem videolinka zbog “uznemiravanja”.

Navela je tužiteljica i da je Radončić predlagao članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću da na mjesto veleposlanika u Sloveniji imenuje Hadžijahićevu suprugu ispred Saveza za bolju budućnost (SBB), o čemu, kako je rekla, govori komunikacija između njih dvojice.

“Iz komunikacija proizilazi da su optuženi jasno znali da je sjednica Predsjedništva BiH na kojoj će biti obavljeno imenovanje zakazna za 12. siječanj 2016. godine”, dodala je tužiteljica.

Pored davanja nagrade za trgovinu utjecajem, odnosno traženja od Hadžijahića da pokuša saznati je li otvorena istraga, Radončića optužnica tereti da je naredio vršenje pritiska na Sarić da u postupku koji se na Kosovu vodi protiv Nasera Kelmendija promijeni iskaz, dok su izvršitelji bili Dautbašić i Šahman.

Tužiteljica Elvira Stanojlović je govoreći o izjavi koju su dali Šahman i Dautbašić i koja je proslijeđena sarajevskom Županijskom tužiteljstvu o kontaktima sa Sarić, ocijenila da je njen cilj bio da se zaštite optuženi i da se svjedokinja diskreditira.

„Izjava ovjerena kod notara je u suprotnosti sa izvedenim dokazima. Cilj je bio da se protiv Sarić pokrene postupak kako bi je mogli diskreditirati“, rekla je Stanojlović.

Spomenula je i da saslušanjem Sarić u fazi istrage nije prestao njen status svjedoka i da je od nje traženo da svjedoči drugačije nego u izjavi, kao i da je njeno svjedočenje vezano za kazneni, a ne neki drugi postupak.

Osim što je na kraju završnog izlaganja zatražila osuđujuću presudu i da se optuženima izreknu kazne u skladu sa zakonom, tužiteljica Stanojlović je zatražila da se oštećenoj Sarić dosudi imovinsko-pravni zahtjev za naknadu štete.

Državno tužiteljstvo zatražilo je i da se od optuženih oduzmu mobiteli i SIM kartice.

Nastavak suđenja je 23. travnja kada će sa iznošenjem završne riječi početi Radončićeva obrana.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 23:05