StoryEditor

Trump: SAD se uskoro povlači iz Sirije

Piše D  /  30.03.2018., 08:03h

Američki predsjednik Donald Trump je izjavio da će se američke snage uskoro povući iz Sirije.

"Uskoro ćemo napustiti Siriju. Taj moment je veoma blizu. Neka se drugi ljudi više pozabave tom zemljom. Sto posto ćemo imati kontrolu nad onim što nazivaju ‘halifatom‘. Sve ćemo im uzeti nazad (iz ruku ISIL-a)", rekao je Trump u obraćanju na skupu u saveznoj državi Ohio, prenosi Al Jazeera.

Pohvalio je američku vojsku u borbi protiv boraca grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), dodajući da su Sjedinjene Američke Države pri samom kraju te borbe, prenosi Anadolija.

SAD u Siriji

Trump je i prošli mjesec izjavio kako SAD treba što prije napustiti Siriju, ali ni tada nije iznosio detalje o mogućem povlačenju iz ratom pogođene zemlje.

U Siriji je "za dlaku" izbjegnut još jedan sukob međunarodne koalicije koju predvode Sjedinjene Američke Države i ruskih plaćenika, sličan onome u veljači u kojem je poginulo više od 100 plaćenika, otkrio je ovog tjedna američki ministar odbrane Jim Mattis.

"Ruski elementi" rasporedili su se prošlog tjedna istočno od Eufrata, koji označava zonu deeskalacije dogovorenu s Rusijom, "u zoni za koju smo se dogovorili da mogu onamo ići", ali su se "suviše približili" položajima američkih vojnika, rekao je Mattis nekolicini novinara u Pentagonu.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 19:18