StoryEditor

Trump podijelio "nagrade za lažne vijesti" CNN-u, New York Timesu, Washington Postu

Piše D  /  18.01.2018., 12:01h

U linku koji je podijelio na objavu sa stranice Republikanskog nacionalnog povjerenstva, nabrojano je 10 novinskih članaka s mainstream medija poput CNN-a, New York Timesa, Washington Posta i ABC Newsa, koje Trump i republikanci predstavljaju kao dokaz nepoštene pristranosti tih medija protiv njih. 

Međutim, kao i inače kod korištenja kontroverznog termina “lažne vijesti”, postavlja se pitanje: je li zaista riječ o lažnim vijestima ako medij pogrešku u svom izvještavanju prizna i ispravi? To je slučaj u praktički svim vijestima koje nabrojane u ovim “nagradama”, a nerijetko su grešku svojih kolega iz drugih redakcija uočili i na nju upozorili upravo drugi, za Trumpa i republikance ozloglašeni mainstream mediji. S druge strane, za lažne vijesti s alternativnih i Trumpu sklonih medija, koji često propagiraju teorije zavjera, pogrešni navodi često nikad nisu priznati - dapače, učestalo su ponavljani.

Rubrika Fact Checker Washington Posta pozabavila se ovim popisom, napominjući da je sam Trump prema njihovom izračunu od dolaska na vlast iznio više od 2000 lažnih ili varljivih izjava, nakon kojih gotovo nikad nije priznao da je u krivu.

Paul Krugman sa CNN-a predvidio recesiju

Paul Krugman iz New York Timesa tvrdio je na dan povijesne, premoćne pobjede “predsjednika Trumpa da se gospodarstvo nikad neće oporaviti”, stoji u prvoj “nagradi” s Trumpovog popisa. Budući da je Krugman kolumnist, prilično je čudno da popis računa njegovo mišljenje kao lažnu vijest, primjećuje Fact Checker. Krugman je u studenom 2016. napisao, “vjerojatno imamo na vidiku globalnu recesiju bez kraja”, uz ogradu da bi “nam se moglo nekako posrećiti”. Ali sam Krugman je povukao svoje predviđanje samo tri dana kasnije. “Moguće je da će veći deficiti, ako išta, kratkotrajno ojačati gospodarstvo”, napisao je.

“Brian Ross s ABC Newsa UGUŠIO SE i poslao burze u slobodni pad s lažnim izvještajem”, stoji u drugoj točki Trumpova popisa. Ross je zaista pogrešno izvijestio da bi Michael Flynn, bivši Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost koji je otpušten nakon što je lagao FBI-u o svojim sastancima s ruskim veleposlanikom, mogao svjedočiti da mu je Trump naredio da kontaktira ruske dužnosnike za vrijeme kampanje. Trump je to ustvari učinio tek nakon izbora, ali ABC je objavio korekciju i suspendirao Rossa zbog pogreške. 

"Lažna" istraga o dosluhu s Rusijom

“CNN je LAŽNO izvijestio da su kandidat Donald Trump i njegov sin Donald Trump Jr. imali pristup hakiranim dokumentima s Wikileaksa”, stoji u trećoj točki s popisa. U ovom slučaju drugi mainstream mediji - Washington Post, Wall Street Journal i NBC News - vrlo brzo su objavili da je CNN napravio pogrešku. Osoba koja je poslala e-mail Trumpu mlađem s dokumentima Wikileaksa to je učinila kad ih je Wikileaks već objavio i kad su bili svima dostupni. CNN je također objavio korekciju. 

Time je LAŽNO objavio da je predsjednik Trump uklonio bistu Martina Luthera Kinga iz Ovalnog ureda. Ovdje se radi o novinaru Timea, koji je tu lažnu vijest tvitao sa svog osobnog profila, da bi je sam ispravio nakon sat vremena. Računaju li se tvitovi zaista pod “vijesti”, pita se Washington Pos

Na posljednjem mjestu Trumpova popisa “lažnih vijesti”, velikim slovima stoji: “Dosluh s Rusijom!”. “Dosluh s Rusijom možda je i najveća obmana počinjena nad američkim narodom. NEMA DOSLUHA!”, piše u ovoj bizarnoj objavi. Međutim, činjenice su ipak nešto drukčije: specijalni tužitelj Robert Mueller i dalje nastavlja svoju istragu u koju je uključena i mogućnost dosluha između Trumpova predizbornog stožera i Kremlja, kao i kongresno i senatsko povjerenstvo. Dok njihova istraga ne bude okončana i objavljena, ne možemo reći je li ova tvrdnja istinita ili lažna. 

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 04:25