StoryEditor

Trump pitao južnokorejskog predsjednika nešto što se južnokorejance ne pita

Piše D  /  16.11.2017., 08:11h

Međutim, ono što Trump vjerojatno nema pojma je činjenica da Korejci to pitanje smatraju neukusnim i nelagodnim, pogotovo oni koji su ostali razdvojeni nakon Korejskog rata. A da stvar po Trumpa bude neugodnija, Moon je upravo dijete izbjeglica iz Sjeverne Koreje koji su 50-ih pobjegli na jug i dobar dio obitelji ostavili na sjeveru.

Američki predsjednik ima sreće što predsjednik Moon nije zlopamtilo, vjerojatno je i sam svjestan da Trumpu povijest nije jača strana, pa mu na kraju nije ni zamjerio na pitanju. Štoviše, Moon je to iskoristio kao priliku da educira Trumpa o povijesti korejskog konflikta i razdvojenosti brojnih obitelji...

- Pitanje ‘zar se morate ujediniti? upućeno članu razdvojene obitelji može biti jako štetno i bolno. To vam je isto kao da vas netko pita ‘želite li vidjeti svoje dijete ili ne?‘. Znam da to pitanje zvuči benigno i jednostavno, ali u Koreji to se jednostavno ne pita. To svi znaju. Ali možda je i dobro da je Trump to pitao, budući da smo dobili odličnu priliku objasniti mu što za nas znači ujedinjenje - rekla je za Washington Post Choo Mi-ae, liderica vladajuće Demokratske stranke, koja je američkim novinarima detaljno i iskreno prepričala zgode s Trumpom.

Moon je gospođi Choo prenio cijeli razgovor s Trumpom dan nakon susreta s njim. Predsjednik J. Koreje objasnio je Trumpu da osjeća veliku obvezu pomoći ljudima koji su još uvijek u Sjevernoj Koreji i koji pate pod brutalnim režimom Kim Jong-una.

Washington Post navodi da je zapravo nemoguće saznati zašto je uopće Trump postavio pitanje o ujedinjenju, ali u svakom slučaju, nakon sata povijesti iz usta predsjednika Moona, američki predsjednik je samo prozborio.

- OK, što mogu učiniti za Koreju?

U tom trenutku Moon je odlučio iskoristiti priliku. Objasnio je Trumpu da Južna Koreja iduće godine organizira Zimske olimpijske igre, ali da ga je strah kako će to sve skupa izgledati s obzirom na nestabilnosti na poluotoku. Trump mu je obećao da će se osobnu pobrinuti da što više promovira igre u Pyeongchangu.

Washington Post navodi da je komunikacija bila iznimno neobična za predsjedničke standarde, ali kad je Trump u pitanju, to više nije iznenađenje. Međutim, ono što iznenađuje su riječi stranih diplomata koji tvrde da je Trump sve zainteresiraniji za vanjsku politiku, da želi što više biti u toku, upoznavati ljude... Također navode da na tim sastancima postavlja brojna pitanja, traži savjete od iskusnijih, zanima se za aktualnu situaciju i na kraju nudi svoju pomoć. Moon se očito vrlo dobro pripremio za Trumpa, dao mu je krasnu lekciju iz povijesti i na kraju tražio malu uslugu.

Trumpova školica u Južnoj Koreji nije završila samo na čajanki s predsjednikom. Kada je Trump izrazio želju da posjeti demilitariziranu zonu, Moon je rekao da bi mu volio praviti društvo. Međutim, planove im je pokvarilo maglovito vrijeme, ali Trump je ipak dobio priliku provozati se helikopterom blizu DMZ-a i vidjeti kako to sve skupa izgleda.

- Trump je svojim očima vidio koliko je DMZ blizu Seulu i koliko ljudi živi na tom području. Mislim da mu je sada jasno da na ovom području ne smije biti rata - rekla je Choo.

Da je edukacija od strane Korejaca bila izuzetno uspješna, najbolje dokazuje konferencija za novinare dan poslije na kojoj je Trump drastično ublažio retoriku prema Kimu. Nije spominjao ‘rocket mana‘ i slično, već je spominjao pregovore s Pjongjangom i ponudu Sjevernoj Koreji da izađe iz izolacije i pridruži se ostatku svijeta.

- Osobno se uvjerio u korejsku stvarnost i mislim da je konačno shvatio zašto ne volimo govoriti o ratu i zašto pozivamo na mir - rekla je Choo.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 08:59