StoryEditor

Trump o američkim izborima: Nije bilo dosluha s Rusima

Piše D  /  17.02.2018., 11:02h

"Rusija je počela svoju protuameričku kampanju 2014., davno prije nego što sam najavio da ću se natjecati za predsjednika. Nije bilo utjecaja na rezultat izbora. Trumpova kampanja nije učinila ništa ilegalno - nije bilo dosluha", napisao je predsjednik na Twitteru, nakon što je američko pravosuđe objavilo da su 13 Rusa i tri tvrtke optuženi za umiješanost u izbore i američki politički proces.

U priopćenju predsjednikove glasnogovornice kaže se da je Trump zadovoljan što je istraga posebnog tužitelja pokazala da nije bilo dosluha između njegove kampanje i Rusije te da je pokazala da inkriminirano ponašanje nije utjecalo na ishod izbora. "Vrijeme je da se stane na kraj apsurdnim stranačkim napadima, bijesnim i lažnim optužbama i neuvjerljivim teorijama", rekao je Trump u priopćenju koje je objavila Bijela kuća.

U priopćenju posebnog tužitelja za pitanje ruskog miješanja u američke izbore Roberta Muellera, ruski pojedinci i tvrtke optuženi su za zavjeru radi prijevare SAD-a, troje među njima optuženo je također za bankovnu prijevaru, a pet za krađu identiteta. Te su se osobe predstavljale kao američki građani i upravljale profilima na društvenim mrežama kako bi privukle pozornost javnosti u SAD-u tijekom izborne utrke, javili su američki mediji.

Zamjenik glavnog tužitelja Rod Rosenstein kazao je kako nema nikakvih naznaka da je to miješanje utjecalo na ishod izbora. "Nema naznaka u ovoj optužnici da je takvo inkriminirano ponašanje izmijenilo ishod izbora", kazao je novinarima.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je kako još nema saznanja o američkim optužbama, a glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova te je optužbe nazvala apsurdnima. 

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 15:42