StoryEditor

Trump: Nema razgovora sa Sjevernom Korejom

Piše D  /  30.08.2017., 05:08h

Ponavljajući svoju oštru retoriku prema Sjevernoj Koreji, Trump je napisao na Twitteru da "SAD razgovaraju sa Sjevernom korejom i plaćaju joj ucjene već 25 godina. Razgovori nisu odgovor!" 

Trump, koji je najavio da neće dopustiti Sjevernoj Koreji da razvije nuklearne projektile koji mogu pogoditi američko kopno, izjavio je u utorak da su "sve opcije za stolom".

Sjeverna Koreja saopćila je da je lansiranje njene srednjometne balističke rakete u utorak imalo za cilj da se suprotstavi amertičkim i južnokorejskim vojnim vježbama i da je njen prvi korak u vojnoj akciji na Pacifiku "suzbijanje" američke otočne teritorije Guam.

Ujedinjene nacije u utorak su osudile kao "sramno" sjevernokorejsko ispaljivanje rakete iznad Japana, zahtijevajući od izolovane zemlje da prekine s programom naoružanja, ali su se suzdržale od svake prijetnje novim sankcijama.

U izvještaju američke kongresne istraživačke službe navodi se da su između 1998. i 2005. godine Sjedinjene Države pružile pomoć Sjevernoj Koreji vrijednu 1,3 milijardi dolara. Neznatno više od 50 posto te cifre bilo je namijenjeno za pomoć u hrani a 40 posto za energetsku pomoć. Pomoć je bila dio nuklearnog sporazuma koji je Sjeverna Koreja kasnije prekršila.

Od početkla 2009. godine, Sjedinjene Države nisu pružile praktično nikakvu pomoć Sjevernoj Koreji, iako su se povremeno vodile rasprave o nastavku pomoći u hrani u velikom obimu.

Posljednji tweet republikanskog predsjednika izazavo je kritike Demokrata u Washingtonu.

Reagirajući na Trumpovu poruku, senator Chris Murphy napisao je na Twitteru: "ulozi su visoki, ali ovo je možda najopasniji, najneodgovorniji tweet njegovog kompletnog predsjedničkog mandata. Milioni života su u pitranju - to nije igra", prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 11:58