StoryEditor

Theresa May izgubila ključno glasanje o Brexitu

Piše D  /  13.12.2017., 10:12h

Bez obzira na napore koje je vlada ulagala tijekom dana da bi se suprostavila, nakon višesatne rasprave amandman je usvojen s 309 glasova prema 305, u sklopu plana vladina zakona o izlasku iz EU. May raspolaže tijesnom većinom od 13 glasova u Zastupničkom domu.

Teška pozicija

Taj amandman koji je predao jedan zastupnik konzervativne većine, bivši državni odvjetnik Dominic Grieve, predviđa da svaki  konačni sporazum zaključen s Bruxellesom treba ratificirati parlament Westminstera.

Njegovo usvajanje ocrtava tešku poziciju Therese May, nakon njezina poraza na posljednjim parlamentarnim izborima u lipnju i gubitka apsolutne većine, daje parlamentu posljednju riječ za taj sporazum.  

Taj amandman je usvojen uoči početka dvodnevnog summita u četvrtak u Bruxellesu na kojem se treba donijeti odluka o prelasku na drugu fazu razgovora o Brexitu i budućim trgovinskim odnosima između Londona i EU.

"Razočarani smo što je Parlament glasao za taj amandman", reagirao je u priopćenju glasnogovornik ministarstva za Brexit.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 13:33