StoryEditor

Teslu je udario kamion pa će sljedeći tjedan na popravak

Piše D  /  26.11.2017., 12:11h

Tko je potrgao Teslu? I kako? Ne izgleda li “poderano”? Je li to netko maljem? Namjerno ili slučajno?... 

Niz pitanja imali su oni koji su zadnjih dana prolazili pokraj kipa Nikole Tesle na uglu ulice koja nosi njegovo ime, Masarykove i Preradovićeve. S bočne strane spomenika, naime, nalazi se “rupa“ koju su Zagrepčani, šokirani, proučavali, turisti je slikali, a nepoznata osoba upitne razine kulture i kućnog odgoja čak je zaključila kako može poslužiti kao pepeljara, pa je u nju gurnula čik. Na naš upit o oštećenju, iz Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture odgovorili su kako znaju za problem i kako se radi na njegovom rješavanju.

– Zavod je izdao odobrenje za sanaciju i obnovu Teslina kipa Gradskom uredu za prostorno uređenje koji je nadležan za održavanje spomenika. Konzervatorsko-restauratorske radove temeljem ugovora za održavanje spomenika na području grada izvodit će Ljevaonica umjetnina Ujević – objasnio je pročelnik Silvije Novak. A da su za popravljanje Tesle već spremni, potvrdili su nam i u ljevaonici koja je dobila posao.

– Izišli smo na teren i vidjeli da je bronca napukla u dužini od 25 centimetara. Ne izgleda lijepo, ali nije tragično i da se popraviti – istaknuo je Damir Ujević, vlasnik ljevaonice koja će idućeg tjedna sanirati brončani kip, za što će ga ipak trebati ukloniti s postolja.

– Doći ćemo po njega tijekom noći i odnijeti ga u radionicu. Ali brzo ćemo ga vratiti, pretpostavljamo da ćemo s poslom biti gotovi za dan-dva. Pukotinu moramo zavariti, ali treba poslije i obraditi materijal te nanovo staviti patinu kako ne bi bilo nikakvih tragova – objasnio je Ujević te dodao kako je oštećenje nastalo jer je Teslu udario kamion, prenosi Večernji.ba

– Riječ je o prečvrstom materijalu da bi to netko mogao ručno napraviti, a kip je ipak na veoma prometnoj lokaciji – kazao je Ujević te dodao da spomenici nisu često “sudionici sudara” jer su uglavnom povišeni i u zonama gdje nema prometa, ali zna se dogoditi. Tako je nedavno trebalo popravljati i meteorološki stup na Zrinjevcu, a ondje se i ne smije voziti. Tesla je na ovoj lokaciji od 2006., a prebačen je u sklopu 150. obljetnice njegova rođenja. Do tada se nalazio ispred Instituta Ruđer Bošković, zajedno s kipom posvećenom tom znanstveniku.

Oba je djela napravio slavni kipar Ivan Meštrović, i to na vlastitu inicijativu, a potom je njegovu prvom direktoru Ivanu Supeku predložio da se postave ispred Instituta. Meštrović je Teslu i Boškovića smatrao najvećim ljudima s ovih prostora, prvog je i osobno poznavao, a mnogi smatraju da kip baš zbog toga ima osobitu izražajnost. Tesli je Meštrović, naime, prvi put pisao 1924., u vrijeme kada je bio u SAD-u. Izrazio je želju da ga upozna, nakon čega su postali dobri prijatelji te često razmjenjivali pisma.

Njihova se pisma čuvaju u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu, a iz njih je vidljivo da je Tesla 1939. tražio od Meštrovića da ga portretira iako je prije toga odbio mnoge umjetnike. Meštrović je odmah pristao i bez naknade, no u to vrijeme nije mogao doći u SAD, a Tesla je već bio prestar za put u Europu. Godine 1943. je preminuo a da nije uspio pozirati Meštroviću, no zato je kipar prema sjećanju 1952. napravio njegovu bistu, a 1956. i kip. Bista je u Beogradu, a kip u Zagrebu, od idućeg tjedna ponovno čitav. 

Dnevnik.ba

 

20. travanj 2024 08:08