StoryEditor

Svjetska banka financirat će rekonstrukciju željeznica u RS

Piše D  /  08.12.2017., 11:12h

Na jučerašnjem zasjedanju u Washingtonu odobren je kredit od 51,3 milijuna eura, a sljedeći koraci u vezi sa ovim projektom i kreditnim zaduženjem odnose se na procedure zaduživanja na nivou Republike Srpske i BiH, piše Avaz.ba

- Rekonstrukcija "Željeznica Republike Srpske" predstavlja jedan od prioriteta Vlade kako bi se uspostavio sistem koji je samoodrživ, a koji je ujedno i efikasan i efektivan - navode iz Ministarstva prometa i veza.

Iz Ministarstva napominju da su u vezi s tim aktivnosti koje su započete još u 2015. godini, uz tehničku pomoć Svjetske banke, intenzivirane u prethodnom periodu.

- Osnovni cilj ovog projekta jeste unapređenje operativne efikasnosti i postizanje finansijske održivosti ovog društva - navedeno je u priopćenju.

U priopćenju se dodaje da rezultati implementacije predloženih mjera i aktivnosti rekonstrukcije treba da budu vidljivi jačanjem operativnih i finansijskih kapaciteta "Željeznica" u smislu stabilizacije osnovnog poslovanja, ali i uspostavljanjem kvalitetnog željezničkog sistema u Republici Srpskoj, koji ne zaostaje za najboljim praksama razvijenih zemalja. 

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 11:47