StoryEditor

Švicarci nastavljaju sa blokadama, u srijedu prosvjedna šetnja ispred Parlamenta

Piše Nikolina Lovrić  /  19.11.2017., 03:11h

Kako doznajemo od Kemala Durakovića, predsjednika Udruge, nekoliko stotina prosvjednika raspoređenih po bosanskohercegovačkim gradovima, Mostaru, Banjoj Luci, Sarajevu, Prijedoru, Tuzli, Bihaću i Zenici, prokušanom metodom uplata po 0,05 feninga uspjeli su blokirati i zatvoriti čak 31 poslovnicu HYPO /Addiko banke koja je nezakonite kredite u CHF plasirala između ostalog i na bosanskohercegovačkom tržištu.

Cilj ovakvih blokada je podizanje svjesnosti bh društva o još uvijek neriješenom problemu sa kreditima u CHF-u, unatoč postignutom Memorandumu o sporazumijevanju preostalih korisnika kredita sa HYPO/Addiko bankom. Iako se pritom činilo kako je problem na korak od rješavanja, barem što se banke tiče, posljednje aktivnosti usmjerene ka udruzi Švicarac kao i njezinom predsjedniku Durakoviću osobno, a od strane Addiko banke govore kako ni ta bitka nije gotova.

Ona najvažnija predstoji naravno Parlamentu koji svako malo odgađa usvajanje Zakona o konverziji kredita sa klauzulom u švicarskim francima u KM, iako su nebrojeno puta političari svih stranačkih usmjerenja i provenijencija obećavali ubacivanje ove točke u  dnevni red Parlamenta i konačno odrješenje gordijskog čvora zvanog kredit u švicarcu.

Kako Kemal Duraković navodi, dok se to ne dogodi, Udruga Švicarac će nastaviti sa blokadama, sve do konačne zabrane poslovanja HYPO/Addiko banke u BiH ili dok ne uspiju ishoditi njezino zakonito poslovanje u ovoj državi što bi značilo, kako navodi, „vraćanje pokradenog novca“.

Da bi u tome uspjeli, više od ičega, potrebna im je politička i institucionalna podrška zbog čega već iduće srijede namjeravaju održati prosvjednu šetnju pred Parlamentom pred kojim stoji odlučujući potez – stati uz svoje birače ili inozemnu banku. 

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 20:59