StoryEditor

Suđenja za teže ratne zločine trebala biti gotova prije 2 godine

Piše D  /  09.01.2018., 09:01h

Kako javlja agencije Justice Report, još 2008. godine Vijeće ministara BiH usvojilo je strategiju za ratne zločine u kojoj je, između ostaloga, pisalo da se predmeti težih ratnih zločina moraju završiti u roku od sedma godina. 

Dakle, trebali su biti završeni do kraja 2015., a ostali u roku od 15 godina. Kako su svi rokovi debelo prekoračeni, Vijeće ministara BiH formiralo je radnu skupinu za izmjenu te strategije, ali, kako javlja Justice Report, nakon više mjeseci pregovora, nije došlo do dogovora, a potpredsjednica Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća (VSTV) Jadranka Lokmić-Misirača tvrdi kako se ti rokovi iz strategije ne mogu promijeniti dok se ne sagledaju neki osnovni parametri, odnosno ne utvrdi točan broj predmeta ratnog zločina i broj tužitelja koji rade na njima.

"U tom smislu, ako imamo 20 tužitelja, ako je norma četiri, da vidimo koliko godišnje predmeta može uraditi Tužiteljstvo BiH, koliko entitetska tužiteljstva", rekla je Lokmić-Misirača. 

Tijekom 2017. Tužiteljstvo BiH podiglo je 22 optužnice protiv 33 osobe. U odnosu na prethodnu godinu, Tužiteljstvo BiH podiglo je 20 optužnica manje i optužilo čak 82 osobe manje. 

Na županijskim sudovima, koji procesuiraju osumnjičenike za ratne zločine, događaju se, u najmanju ruku, s prave točke gledišta, paradoksalne stvari zbog kojih je potrebno pokrenuti sveobuhvatnu istragu. To se vidjelo i nedavno kada je Županijski sud u Bihaću odbio prijedlog Tužiteljstva Unsko-sanske županije za određivanje mjera pritvora Hamdiji Abdiću i drugima u predmetu ubojstva generala HVO-a Vlade Šantića i oni su pušteni na slobodu. 

Zbog sumnje na ubojstvo generala Vlade Šantića, uz Hamdiju Abdića, bili su uhićeni, a potom brzo pušteni, Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Enver Keranović i Ramiz Bajramović. 

Hamdiju Abdića, nekadašnjeg zapovjednika 502. viteške brigade Petog korpusa Armije BiH, i četvoricu osumnjičenih, po naredbi Tužiteljstva Unsko-sanske županije, uhitili su pripadnici Federalne uprave policije (FUP) zbog sumnje da su umiješani u ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića, koje se dogodilo u noći između 8. i 9. ožujka 1995. u Bihaću. Od te noći Šantiću se gubi svaki trag. Taj predmet trebao je biti ustupljen Tužiteljstvu BiH, ali ni do dan-danas ništa nije konkretno napravljeno.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 03:43