StoryEditor

Stock: Pohvala Interpola za ulogu BiH u operacijama

Piše D  /  18.10.2017., 10:10h

Stock je rekao kako njegova posjeta dolazi u kontekstu kada se međunarodna sigurnosna situacija izuzetno mijenja i da nove okolnosti zahtijevaju da se međusobno razmjenjuju informacije i podaci i da je potrebna  saradnja.

"Naše zajednice se suočavaju s cijelim nizom prijetnji koje zajedno moramo rješavati. Ove prijetnje su više nego ikad ranije na međunarodnom nivou izuzetno kompleksne i nijedna zemlja nije u sitauciju da se sama izbori s takvim prijetnjama. Jedinice za provođenje zakona, policijske agencije, zbog terorističkih prijetnji i napada koji se dešavaju u svim dijelovima svijeta uz pojačano korištenje vatrenog oružja su u situaciju da trebaju koristiti uspostavljene mreže organizacija", istaknuo je Stock.

Naglasio je kako iz te perspektive želi da pohvali BiH i središnju ulogu koju su policijske snage iz naše zemlje imale u nekim zajedničkim operacijama.

"Želim da pohvalim BiH u operaciji ‘Triger‘ u kojoj se radilo o borbi protiv ilegalne trgovine oružjem. U ovoj operaciji je učestvovalo oko 7000 službenika iz 23 zemlje. Bilo je 149 uhićenja kao rezultat toga i zaplijenjeno je vatreno oružje i eksploziv. Zahjvaljujući naporima zemalja kao što je BiH, ova operacija je rezultirala time da je opasno oružje oduzeto kriminalcima, a također je pokrenuto i 80 dodatnih istraga što je potcrtalo vrijednost razmjene informacija i zajedničkog rada", komentirao je.

"Ured Interpola u Sarajevu je 2003. postao jedan od prvih ureda koji se priključio na globalnu komunikacijsku mrežu Interpola. Danas su svi granični prelazi u BiH priključeni na ovaj sustav koji omogućava pristup svim bazama Interpola u svakom trenutku. Ovdje se ne radi samo o zaštiti i sigurnosti unutar jedne zemlje nego i doprinosu globalnoj sigurnosti i borbi protiv kriminala na međunarodnom nivou", istakao je Stock u obraćanju medijima.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 06:51