StoryEditor

Stav Bugarske je i stav EU, Izborni zakon BiH treba mijenjati

Piše D  /  10.04.2018., 04:04h

Premijer Bugarske Boyko Borisov danas je u Mostaru izjavio da bi neprihvaćanje izmjena Izbornog zakona moglo trajno blokirati Bosnu i Hercegovinu.

Njegovu izjavu za Dnevnik.ba komentirala je Marijana Petir, zastupnica u Europskom parlamentu.

Borisov: Bez izmjena Izbornog zakona moguća trajna blokada BiH

Europski parlament inzistira na promjenama Izbornog zakona u BiH, kaže nam Petir:

"Posljednjih godina Europski parlament je, upravo na prijedlog hrvatskih eurozastupnika u svakom izvješću o napretku BiH tražio izmjenu izbornog zakonodavstva s ciljem osiguranja jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda što je u skladu i s presudom Ustavnoga suda BiH kojom se stavljaju van snage određeni dijelovi izbornog zakona", kaže nam ona.

Bitan Federalni Dom naroda

Petir ističe kako je Vijeće reklo da očekuje da BiH reagira na presudu Ustavnog suda koji je odbacio sporne odredbe kad je u pitanju Dom naroda FBiH.

"Također, u svojoj izjavi Vijeće je kazalo kako „očekuje od BiH da unutar potrebnih rokova reagira na presudu Ustavnog suda BiH koja se odnosi na konkretne izborne odredbe federalnog Doma naroda. Vijeće smatra da se izbornoj reformi treba pristupiti u duhu konsenzusa i dijaloga kao važnom pitanju, te također poziva BiH da provede preporuke Ureda za demokratske institucije i ljudska prava OESS-a kako bi se približila europskim standardima, poboljšavanjem demokratskog procesa budućih izbora.“

Stav EU je da se Izborni zakon mora mijenjati

"Bugarska trenutno predsjeda Vijećem te je izjava predsjednika Vlade Bugarske Bojka Borisova u skladu s stavom Vijeća. Zaključno mogu reći kako je stav EU institucija da BiH mora svakako prije izbora 2018. godine, izmijeniti izborni zakon jer je postojeći proglašen dijelom neustavnim. Zakon se mora promijeniti na način da jamči Hrvatima u BiH jednaka prava kakva imaju druga dva konstitutivna naroda – samostalno birati svoje predstavnike, što danas nije slučaj", zaključila je zastpnica Republike Hrvatske u Europskom parlamentu, Marijana Petir u izjavi za Dnevnik.ba.

Pročitajte još tekstova o Marijani Petir na sljedećoj poveznici: OVDJE

I. Crnjac / Dnevnik.ba

 

 

24. travanj 2024 16:19