StoryEditor

Sredstva iz Hrvatske će osigurati da se pacijenti i dalje liječe u SKB Mostar

Piše D  /  21.12.2017., 11:12h

Novac za lijekove

Također je potpisan ugovor između Ministarstva zdravstva i Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, kojim hrvatska Vlada donira 40 milijuna kuna toj bolnici za dospjele dugove za lijekove i medicinski materijal.

Kujundžić je izjavio kako kroz protokol o suradnji u području transplantacije solidnih organa hrvatski zdravstveni sustav pomaže hitnim i ugroženim pacijentima u BiH, poglavito djeci i kod slučajeva koji ne mogu čekati, dobiti novi organ, a, s druge strane, BiH se obvezuje da će isti broj organa koji će biti donirani iz Hrvatske vratiti u Hrvatsku. Riječ je o srcu, bubrezima, jetrima i gušterači, koštanoj moždini i rožnici. -

Sustav zdravstva i Vlada idu i korak dalje te pomažu kolegama u BiH razvijati transplantaciju. Naši stručnjaci već sada dolaze i uhodavaju timove koji će moći transplantirati organe u BiH. Vjerujem da će ta suradnja s jedne strane spasiti živote brojnih ljudi u BiH, a s druge strane potaknuti građane BiH da se uključe i dosegnu Hrvatsku koja je postala vodeća zemlja u svijetu u transplantacijama - rekao je Kujundžić.

Mandić je rekao kako će protokol o transplantacijama na osnovi reciprociteta omogućiti da tamošnji građani posredno uđu u Eurotransplant i dobiju mogućnost za presađivanje organa, piše Hina. - Koliko se organa dobije, toliko ćemo vratiti, tako da je sporazum na obostranu korist - rekao je.

Teško stanje bolnice

Kad je riječ o financijskoj pomoći mostarskoj bolnici, Kujundžić ističe kako je ustavna i moralna obveza hrvatske države pomagati Hrvatima izvan Hrvatske pa je Vlada, s obzirom na teško stanje zdravstvenog sustava u BiH i tešku dostupnost lijekova i ugradbenoga materijala, donirala 40 milijuna kuna Sveučilišnoj bolnicu u Mostaru za pokriće dospjelih dugova za lijekove i medicinski materijal.

Na pomoći je zahvalio ravnatelj bolnice Ante Kvesić upozorivši na iznimno teške okolnosti u kojima ta bolnica radi, zbog čega je pomoć više nego dobro došla. - S obzirom na to kakvo je stanje u hrvatskom zdravstvu, to pomnožite 5 do 6 puta, mislim da ne pretjerujem. Uz sve nedaće, zakonske i političke, bolnica mora funkcionirati. Problem je što, kad mi ne možemo liječiti ljude, oni odlaze na liječenje ili se preseljavaju u Hrvatsku, a nama je cilj zadržati ljude u Hercegovini i središnjoj Bosni, da ne odlaze - rekao je Kvesić.

Dodao je kako u mostarskoj bolnici radi više od 350 specijalista, trenutačno je 15 ekipa na edukaciji u hrvatskim bolnicama, a obavljaju se svi zahvati osim transplantacija, na koje čeka nekoliko tisuća ljudi.

Dnevnik.ba

 

25. travanj 2024 07:33