StoryEditor

Španjolski premijer u Barceloni obećao okončati ‘separatistički kaos‘

Piše D  /  12.11.2017., 06:11h

Rekao je kako će regionalni izbori pomoći da se zaustavi "separatistički kaos" u toj pokrajini. Pozvao je "tihu većinu" da izađe na izbore 21. prosinca u obranu cjelovitosti Španjolske, prenosi Hina.

U svom prvom posjetu glavnom gradu Katalonije nakon što je ta pokrajina sa 7,5 milijuna stanovnika izglasala nezavisnost Mariano Rajoy je pozvao na masovni izlazak na prijevremene regionalne izbore. "Želimo masovni odaziv na izbore kako bi počela jedna mirna etapa. Potrebno je što prije vratiti Kataloniju u normalu i smiriti društvene tenzije. Potrebno je da na izbore izađe tiha većina. Ti izbori će biti pravi, zakonski i demokratski", rekao je Rajoy na skupu svoje Narodne stranke desnog centra u Barceloni. "Što bi učinile Francuska ili Njemačka da neka od njihovih regija jednostrano proglasi nezavisnost?", upitao je Rajoy na skupu na kojemu je sudjelovalo 1.500 osoba.

Španjolska vlada preuzela je upravljanje nad katalonskom administracijom do 21. prosinca za kada je sazvala prijevremene izbore u Kataloniji na kojima se nada pobijediti zagovornike nezavisnosti. Ovih dana se slažu kandidacijske liste i stranačke koalicije. Izbori za 40 dana tumače se kao neslužbeno "Da" ili "Ne" Katalonaca za ostanak unutar Španjolskoj, odnosno pokazatelj što misli 5,5 milijuna stanovnika s pravom glasa. Ankete pokazuju da je rezultat neizvjestan.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 14:41