StoryEditor

Službe zapošljavanja trebaju ranije reagirati kada je riječ o mladoj populaciji nezaposlenih

Piše D  /  18.10.2017., 04:10h

U protekla dva dana u Sarajevu je održana međunarodna konferencija o temi "Program Garancija za mlade kao prevencija nezaposlenosti mladih“ u organizaciji Agencije za rad i zapošljavanje BiH i Svjetske asocijacije javnih službi zapošljavanja (WAPES), prenosi Fena.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici službi za zapošljavanje Austrije, Azerbajdžana, Belgije, Bugarske, Crne Gore, Estonije, Francuske, Nizozemske, Hrvatske, Tajvana, Mađarske, Rusije, Slovenije, Švedske, Španjolske, Turske, kao i predstavnici entitetskih zavoda za zapošljavanje, zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH, te predstavnici županijskih službi zapošljavanja.

Bez obzira koji se modeli koriste, kako je zaključeno, jedan od osnovnih preduvjeta jeste suradnja javnih službi zapošljavanja, kao glavnih implementatora mjera zapošljavanja mladih, s institucijama obrazovanja, lokalnim zajednicama, nevladinim sektorom.

Sudionici konferencije su posebno izdvojili dva problema kada je u pitanju nezaposlenost mladih - problem mladih koji su izašli iz obrazovnog procesa, a trenutno nisu uključeni u bilo kakvu edukaciju, obuku niti su zaposleni, te problem neevidentiranog dijela te populacije.

U tom smislu panelisti su se složili da treba paralelno raditi na evidentiranju ovog dijela populacije, te kreirati i implementirati mjere koje će voditi brzoj aktivaciji ove populacije na tržište rada.

U cilju uspješnog provođenja svih aktivnosti i postizanja očekivanih rezultata neophodno je kontinuirano raditi na edukaciji zaposlenih u službama zapošljavanja i to na način s posebnim fokusom na specijalizirane obuke za savjetnike koji rade sa mladima.

Također, javne službe zapošljavanja trebaju poduzeti mjere rane intervencije kada je riječ o mladoj populaciji. To znači da se službe zapošljavanja moraju uključiti već na nivou srednjeg pa i osnovnog obrazovanja u aktivnu komunikaciju s mladima kako bi im se podigla svijest o potrebi da budu aktivni na tržištu rada.

Također, potrebno je da službe zapošljavanja veću pažnju posvete monitorngu i evaluaciji programa koje provode, kako bi bile spremne da u ranoj fazi utječu na sve nedostatke programa, te ih na vrijeme korigiraju i povećavaju njihovu efikasnost.

Na kraju konferencije sudionici su još jedanput podcrtali važnost WAPES-a kao platforme za razmjenu znanja i iskustava, te uvezivanja javnih službi zapošljavanja s ciljem rješavanja zajedničkih problema.

Cilj konferencije je bio razmijeniti iskustva i najbolje prakse u zapošljavanju mladih među zemljama članicama WAPES-a, s posebnim akcentom na transfer iskustava i praksi u zapošljavanju mladih u Europskoj uniji putem programa Garancija za mlade, priopćeno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 07:30