StoryEditor

Slovenski mediji: Zagrebu i Beogradu treba strano posredovanje

Piše D  /  12.02.2018., 04:02h

Slovenski mediji u ponedjeljak posvećuju mnogo pažnje prvom službenom posjetu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj, pri čemu navode da brz napredak u odnosima Zagreba i Beograda ne treba očekivati, a ljubljansko "Delo" uz to ističe da su trenutačni odnosi takvi da dvije strane nisu sposobne za dijalog bez posredovanja izvana.

Mediji su također ustvrdili da su u tom smislu odnosi Slovenije i država nastalih raspadom nekadašnje SFRJ najviše napredovali, prenosi Hina.

Dok su Vučića u Zagrebu u ponedjeljak dočekali izrazi nezadovoljstva i prosvjedi zbog "tereta iz prošlosti" kojih se dvije države nikako ne mogu osloboditi, u odnosima Slovenije i Kosova, primjerice, tih opterećenja nema pa je u ponedjeljak slovenski predsjednik Borut Pahor u službenom posjetu Kosovu dočekan svečano i kao pravi prijatelj, navodi slovenski radio te dodaje da su i Vučić i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović zajedno upozorili kako se ne smije dopustiti da budući razvoj odnosa ugrozi retorika s političke margine.

U osvrtu na Vučićev posjet Zagrebu ljubljansko "Delo" navodi da su ga iznudili "Washington ili Bruxelles" da se dugogodišnji odnosi dviju država mogu okarakterizirati kao stanje "ni rata ni mira" i da su za to krive "političke vlasti na obje strane" koje "koriste napetosti" za stjecanje poena na političkoj pozornici i to zato jer "nemaju razvojnu viziju".

"Vučić posjetom nastoji izvući Srbiju iz dugogodišnje izolacije i ubrzati njen ulazak u EU, dok je hrvatska predsjednica svjesna da hrvatski vanjskopolitički položaj slabi zbog (graničnog) spora sa svim susjedima", a to Hrvatskoj prijeti da postane "drugorazredna sila na Balkanu", navodi vodeći slovenski list, aludirajući na arbitražni spor Slovenije i Hrvatske budući da Slovenija inzistira na provođenju arbitražne odluke kao modelu za cijelu regiju, dok Zagreb arbitražnu smatra prevladanim procesom koji hrvatsku stranu ne obvezuje.

Sadašnje stanje odnosa Zagreba i Beograda je takvo kao da oni nisu sposobni za dijalog bez posredovanja izvana, dodaje "Delo".

Slovenska tiskovna agencija STA, navodi  da su hrvatska predsjednica i srbijanski predsjednik danas u Zagrebu govorili o "brojnim otvorenim pitanjima", posebno iz prošlosti,  koja predstavljaju "teret" za međusobne odnose i njihov napredak.

Pri tome slovenska agencija ističe da su Vučić i hrvatska predsjednica kazali da u okviru dvogodišnjeg razdoblja treba pronaći bilateralno rješenje za granicu, te da bi se, ako to ne uspije, onda za rješenje tražilo posredovanje međunarodne pravne institucije.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 23:56