StoryEditor

Slavica Josipović: Sve dok se ne sazna istina i ne kazne svi odgovorni, BiH nema budućnosti

Piše D  /  23.02.2018., 02:02h

Dejtonskim mirovnim sporazumom, kojim je BiH podjeljena na dva dijela:FBiH i RS, u kojima žive tri naroda, napravljena je velika nepravda prema hrvatskom narodu, prenosi Vitez.info.

Iz RS Hrvati su protjerani i nije im omogućen povratak, a u FBiH stvoren je entitet u kojem je Bošnjacki narod većinski.

Iako su Dejtonom Hrvati zajedno sa Bošnjacima i Srbima konstitutivan narod, zbog njegove nejednakopravnosti i svega onoga sto se dešavalo u zadnji vise od 20 godina, može se slobodno reći da nisu u pravom smislu ni konstitutivni.

Rezultat toga je da se mi Hrvati koji smo se borili za BiH, i stvarali je, danas moramo boriti za svoja osnovna prava:pravo na jednakopravnost sa druga dva naroda.

Navest cu neke od vaznih cinjenica:

Sprovedbom Anexa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma (povratak), od strane domaćih i međunarodnih institucija, malo je učininjeno da se Hrvatima koji su procentualno najvise protjerani iz BiH isti i realizira.

Kada je krenuo masovni povratak Hrvata posebno u Središnju Bosnu odakle je protjerano vise desetaka tisuća Hrvata, sve se činilo na njegovom zaustavljanju. Posebno naglašavam ubojstva povratnika i policajaca,svećenika u Središnjoj Bosni za koje i do danas nitko nije odgovarao.
Negiranje zločina nad Hrvatima, kao ni procesuiranja za zločine počinjene nad Hrvatima u ratu, pred med.kaznenim sudom u Den Haagu i pred domacim pravosudem…

Mnogi zločini i zločinci ni do danas nisu kažnjeni kao i njihovi naredbodavci. Navest cu neke od mjesta gdje se desio strasan zlocin: Dusine, Bugojno, Bikosi, Krizanćevo Selo, Buhine kuće, Busovačke staje i mnoga jos druga mjesta.

Sve dok se ne sazna istina i ne kazne svi odgovorni, BiH nema buducnosti.

Zapošljavanje u institucijama vlasti u FBiH i u BiH temeljem Odluke o konstitutivnosti naroda. Prema pokazateljima je utvrdeno da je broj uposlenih Hrvata od 1% do 5% u ministarstvima i drugim javnim institucijama koje se financiraju iz proračunskih sredstava.

Raspodjela proracunskih,donatorskih i kreditnih sredstava nije adekvatana na prostorima gdje žive Hrvati.,projekti infrastrukture, sredstva za razvoj gospodarstva, razvoj poljoprivrede, Nepostojanje kanala na hrvatskom jeziku,

Formiranje vlade FBIH u dva izborna ciklusa.Vlade Alijanse 2000 godine i Platformaske vlade 2010. kada su formirane parlamentarne većine bez legalnih i legitimno izabranih hrvatskih predstavnika ,cime je napravljena nemjerljiva šteta Hrvatima u FBiH,kao i izbor clana Predsjedništva BiH iz reda Hrvatskog naroda vecinskim bošnjackim glasovima.

Donosenje velikog broja Odluka od strane OHR koje su bile na stetu hrvatskog naroda,
Zato je potrebito odmah donijeti Izmjenu Izbornog zakona, kojim bi se osiguralo legitimno predstavljanje konstitutuivnih naroda u skladu sa Presudom Ustavnog suda BiH za clanove Predsjednistva BiH i dom naroda Parlamenta FBiH.
Ukoliko se ne sprovede Presuda Ustavnog suda BiH ,postavlja se pitanje,da li je uopce moguce sprovesti izbore u BiH u listopadu ove godine . Hrvatima se mora omoguciti da biraju svoje predstavnike u institucije vlasti FBiH i BiH koji ce ih i predstavljati.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 11:36