StoryEditor

Sjeverna Koreja: ‘Raketa može doseći SAD, postali smo nuklearna država‘

Piše D  /  29.11.2017., 09:11h

Vijeće sigurnosti UN-a sastat će se u srijedu kako bi razgovaralo o najnovijem lansiranju projektila Sjeverne Koreje.   Sjeverna Koreja ne pokazuje nikakve naznake da je spremna odustati od programa oružja i ponovno krenuti u diplomatske pregovore, prenosi Večernji.ba

Američki predsjednik Donald Trump i japanski premijer Shinzo Abe složili su se da će potaknuti zajednički odgovor na raketni program Sjeverne Koreje te pozvali Kinu da učini više, izjavio je glasnogovornik japanske vlade. U telefonskom razgovoru čelnici su se "dogovorili ojačati našu sposobnost odvraćanja od sjevernokorejske prijetnje", izjavio je Yasutoshi Nishimura, zamjenik glavnog tajnika vlade, nakon što je Pyongyang ispalio raketu za koju Japan smatra da je interkontinentalni balistički projektil, a koja je pala u vode u ekskluzivnoj gospodarskoj zoni Japana.

Trump i Abe također su "složili se da Kina mora igrati važniju ulogu" u borbi protiv Sjeverne Koreje, rekao je Nishimura. Nisu raspravljali o vojnim mogućnostima prema Sjevernoj Koreji, rekao je  na konferenciji za novinare tajnik kabineta Yoshihide Suga.

Japan će usko surađivati ​​sa Sjedinjenim Državama i Južnom Korejom kao odgovor na raketno lansiranje, kazao je Suga. Pyongyang je objavio kako je uspješno testirao novu vrstu interkontinentalne balističke rakete koja, kako tvrde, može dosegnuti cijele Sjedinjene Američke Države. Državna televizija tvrdi kako su sada postigli cilj i postali ‘nuklearna država‘. Prema podacima Sjeverne Koreje, raketa je dosegla visinu od 4,475 kilometara te je u 53 minute prošla 950 kilometara, javlja BBC.

Dnevnik.ba

 

18. travanj 2024 12:19