StoryEditor

Sitarski: Prijedlog izmjena Izbornoga zakona koji predlaže SDA je već viđena priča

Piše D  /  17.11.2017., 03:11h

Sitarski kaže kako se prijedlogom SDA zadržava odredba da se u Dom naroda FBiH bira najmanje po jedan izaslanik iz svakog konstitutivnog naroda iz svake županije u čiju je skupštinu takav zastupnik izabran, bez ikakve vrijednosne odrednice prema nametnutim odredbama Ustava BiH, tzv. Petrichevim amandmanima, koje na to obvezuju, a pogotovo bez inicijative da se te odredbe izmjene.

Ustavni sud BiH je po apelaciji Bože Ljubića jasno rekao kako izaslanici u Domu naroda moraju biti legitimni predstavnici konstitutivnih naroda i ostalih, odnosno da je nužno da ih je izabrao konstitutivni narod kojeg predstavljaju.

"Ovaj prijedlog izmjena Izbornoga zakona BiH koji je u proceduru stavila SDA je praktično tek varijanta već viđenih i poznatih stavova te stranke kojima se ne rješava ključno pitanje legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda u za to predviđenim tijelima vlasti", istaknuo je.

Govoreći, pak, o dijelu koji se odnosi na Mostar, Sitarski je primijetio kako se mijenja struktura gradske vlasti, budući da se uvode dužnosti dogradonačelnika, iako Ustavni sud BiH o tom ništa nije govorio.

„Za gradonačelnike i dogradonačelnike uvodi se i dvostruki izbor pri čemu birači svojim neposrednim glasovanjem formiraju izbornu listu kandidata za gradonačelnika i dogradonačelnike o kojoj se onda izjašnjavaju gradski vijećnici, što je skupo i nepotrebno, te na neki način omalovažava samu instituciju neposrednog izbora koja postoji u svim drugim jedinicama lokalne samouprave u BiH“, rekao je Sitarski.

Dodao je i kako se ukida „gradska izborna jedinica“, tako da se izbori za Gradsko vijeće svode na mehanički zbroj izbora u pojedinim, teritorijalno definiranim izbornim jedinicama čime se potpuno eliminira politička kohezija grada kao cjeline, što je donekle bilo osigurano postojanjem upravo gradske izborne jedinice.

„Također, uvodi se izborna jedinica koja obuhvaća samo središnju gradsku zonu iz koje se bira jedan vijećnik čime se potpuno obesmišljava proporcionalni karakter izbora za Gradsko vijeće Mostara koji vrijedi za sve druge jedinice lokalne samouprave u BiH“, rekao je analitičar IDPI-ja.

K tomu, rekao je i kako je proizvoljno određeno koliko se vijećnika bira iz koje izborne jedinice.

J. Gudelj / Dnevnik.ba

25. travanj 2024 06:19