StoryEditor

Sitarski komentirao pokret #SejdoKomsic: Snažne i kreativne reakcije hrvatske javnosti u BiH

Piše D  /  20.11.2018., 03:11h

Milan Sitarski, član stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja u Mostaru za Dnevnik.ba je komentirao aktivizam pokreta #SejdoKomsic i njihov odgovor na današnju Komšićevu inauguraciju u Predsjedništvu BiH.

"U javnoj sferi, posebice na društvenim mrežama, primjetne su snažne i kreativne reakcije hrvatske javnosti u BiH na današnju inauguraciju Predsjedništva BiH, čiji je jedan od tri člana, upravo onaj koji bi trebao predstavljati Hrvate, nametnut izbornim inženjeringom i nema nikakvog legitimiteta za obnašanje te dužnosti", kazao je Sitarski za Dnevnik.ba.

Prema njegovim riječima, treba se nadati da će te reakcije, koje povezuju lik, djelo i postupke Željka Komšića s onima Sejde Bajramovića od prije 27 godina, a u kojima prednjači hrvatska mladež u BiH, početi na sličan način i još masovnije iskazivati i njihovi stariji sunarodnjaci, ali i Hrvati i izvan BiH.

"Samo tako će ove akcije moći ostaviti dojam na pripadnike drugih naroda u BiH, kao i na javnost drugih zemalja, dovoljno snažan da fokusira njihovu pažnju na nemogućnost bh Hrvata da izaberu svoje legitimne političke predstavnike", kazao je.

Tvrdi i kako je to  nužan preduvjet za otklanjanje duboke pravno-političke krize u koju je BiH upala zbog neprovođenja odluke Ustavnog suda u predmetu Ljubić, ali i za konačno osiguravanje pune ustavne jednakopravnosti Hrvata.

"Bez takvog senzibiliziranja domaće i inozemne javnosti unitarističke snage i njihovi saveznici izvana će i dalje neometano koristiti prednost u javnoj sferi stečenu prethodnih desetljeća, na štetu jednakopravnosti Hrvata i stabilnosti BiH kao države", kazao je Sitarski.

Podsjetimo, aktivisti pokreta #SejdoKomsic jutros su plakatima, naljepnicima i transparentima iskazali nezadovoljstvo povodom nametanja Željka Komšića bošnjačkim glasovima za hrvatskog člana Predsjedništva BiH koji je danas u Sarajevu i svečano inauguriran. Od Bosanske Posavine, Usore, Žepča, Središnje Bosne pa do Hercegovine osvanuli su plakati s Komšićevim likom kao personom non grata, brojni transparenti, kao i objave na društvenim mrežama u kojima Hrvati u BiH svoje nezadovoljstvo i otpor iskazuju promjenama profilnih fotografija uz hashtagove #SejdoKomsic i #notmypresident.

G.L. / Dnevnik.ba 

16. travanj 2024 22:05