StoryEditor

Šire se teorije zavjera: "Požar u Trumpovu tornju je bio pokušaj atentata"

Piše D  /  09.01.2018., 03:01h

Određeni portali i javne ličnosti koji se bave širenjem lažnih vijesti i teorija zavjera tako su izrazili strah da je požar, koji je uočen oko 7 sati po lokalnom vremenu na krovu zgrade, zapaljen namjerno, a da je cilj bio ni manje ni više nego atentat na samog Trumpa.

Primjerice, upravo to je učinio portal Neon Nettle, koji je jučer objavio članak s naslovom Njujorški dom Donalda Trumpa gori, golemi požar izbio u Trumpovom tornju, a na Facebooku su ga popratili sljedećim statusom: ‘‘Prijelomna vijest: Rastu strahovi za sigurnost Donalda Trumpa nakon što je golemi požar izbio u Trumpovom tornju, dok se još uvijek ne zna gdje je predsjednik.‘‘

"Pokušaj atentata od strane duboke države"

Štoviše, ovo je bila druga verzija te vijesti - u prvoj se u naslovu tvrdilo da se ‘‘strahuje da je Donald Trump‘‘ mrtav. Nedugo nakon toga, objavljen je i drugi članak s urnebesno paranoičnim naslovom: Požar u Trumpovom tornju bio je pokušaj atentata od strane ‘‘duboke države‘‘ (eng. deep state) na predsjednika. Poznata fact-checking stranica Snopes također se pozabavila ovom teorijom zavjere i proglasila je nedvosmisleno lažnom.

U tom se članku ovaj "alternativni medij" poziva, a na koga drugoga nego na ruske obavještajne službe, koje su navodno u nedavnom izvještaju upozorile da je u tijeku ‘‘aktivna zavjera‘‘ da se eliminira Trumpa i ukloni prijetnju koju on predstavlja ‘‘globalističkoj agendi‘‘ - što god to bilo. Istu teoriju promovira i najpoznatiji američki teoretičar zavjera Alex Jones, kojeg Neon Nettle i citira: "Oni kažu, ‘za mjesec ili dva ubit ćemo predsjednika, za mjesec ili dva ćemo ga maknuti‘. Ovo je baš zlokobno."

Trump je u to vrijeme bio u Washingtonu 

Samo što je dio vijesti o predsjedniku za kojeg se ne zna gdje je evidentno lažan - ustvari, bio je lažan u vrijeme objave ove lažne vijesti. Naime, Trump se jučer u to vrijeme uopće nije nalazio u Trumpovom tornju, već se nalazio u Bijeloj kući, odakle se dan ranije vratio iz kratkog posjeta predsjedničkom odmaralištu Camp David. 

Oko 13 sati po lokalnom vremenu otišao je iz Bijele kuće u zračnu bazu Andrews na predsjednički avion Air Force One, odakle se zaputio u Atlantu, Georgia, gdje je gostovao na utakmici studentskog američkog nogometa između klubova iz Georgije i Alabame. Tamo je, doduše, imao određenih problema s pjevanjem himne, ali to je već druga tema. 

"Slobodni neovisni izvor vijesti"

Osim toga, čak i da je Trump bio u Trumpovom tornju, požar nije zahvatio unutrašnjost zgrade. Troje ljudi - dvoje promatrača i jedan vatrogasac su ozlijeđeni, od toga jedan teško, ali nitko od stanara i zaposlenih u zgradi nije evakuiran. 

Sve te vijesti su, kako prenosi Independent, javno dostupne, no to očito nije spriječilo Neon Nettle, koji se predstavlja kao “novi svjesni medij” i “slobodni neovisni izvor vijesti koje stvaraju ljudi, ne korporacije”, da obmanjuje svoje čitatelje i sije paniku. Da ironija bude veća, među nedavnim objavama dotičnog portala je i slika s natpisom: “Strah je ono što se koristi da bi vas se kontroliralo”. 

Također, sasvim slučajno, u trenutku pisanja ovog članka na vrhu kategorije “posljednje vijesti” nalazio se članak  s naslovom: “Soros kupuje sto tisuća dolara vrijednosti Blockchain tehnologije kako bi kontrolirao kripto-tržište”. Još jedna zanimljiva nedavna vijest ima naslov: "Putin: Papa Franjo radi za Sotonu".

 Ovaj portal, iz Londona inače na Facebooku prati više od pola milijuna "svjesnih" ljudi. 

 

20. travanj 2024 03:23