StoryEditor

Simulacija "Domovnistan" kod Bihaća: "Askeri" uvježbavali rat protiv Srba i Rusa

Piše D  /  14.05.2018., 02:05h

U vježbi pod nazivom “Domovnistan” koju je organizovao Ersoft klub “Grupa 306” iz Bihaća sudjelovalo je oko 170 ljudi iz FBiH, Hrvatske i Slovenije, prenosi Blic.rs

Glavni zadatak vježbe koja se odvijala na prostoru etnički očišćenog srpskog sela Lipa kod Bihaća, prema navodima organizatora, bio je napad i zauzimanje fiktivne separatističke pokrajine Domovnistan, koja je nakon referenduma i uz pomoć ruskih specijalnih jedinica proglasila nezavisnost od središnje vlade.

Uz neizbježnu simboliku i paralele koje se gotovo same nameću između izmišljenog Domovnistana i Republike Srpske, posebno je zanimljivo to što su u vježbi sudjelovali i ersofteri iz “Askera”, udruženja koje je pre nekoliko mjeseci dospjelo u žižu javnosti zbog objavljenih video - snimaka na kojima se vidi kako bošnjačku djecu obučavaju vojnim vještinama.

U izveštaju koji je Ministarstvo sigurnosti BiH nedugo nakon toga dostavilo članovima Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamenta BiH “Askeri” su navedeni kao jedna od grupa koje mogu predstavljati potencijalnu sigurnosnu prijetnju, posebno iz razloga što u rukovodećim strukturama udruženja sjede lica koja su pripadnici ili simpatizeri vehabijskog pokreta.

Boško Stojisavljević, predsednik Udruženja “Una” koje okuplja Srbe prognane iz bihaćke regije, za “EuroBlic” kaže da ersoft vježba koja je održana u Lipi, iako ne krši zakone, predstavlja očiglednu provokaciju.

- Ratne igre u selu koje je potpuno očišćeno od Srba predstavljaju jasnu provokaciju i zastrašivanje povratnika – kaže Stojisavljević. B. K.

Regrutacija ekstremista

O tome da se pojedini ersoft klubovi zloupotrebljavaju za prikrivenu vojnu obuku i regrutovanje ekstremista navodi se u izveštaju Ministarstva sigurnosti BiH koji je ranije dostavljen parlamentarcima. 

Obaviještajni podaci ukazuju na sumnje u moguće zloupotrebe određenih lovačkih, streljačkih i ersoft klubova u BiH, koji bi mogli biti iskorišteni za regrutovanje novih članova ekstremističkih grupa – navodi se u izveštaju.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 17:19