StoryEditor

Šepić: Središnje izborno povjerenstvo je marioneta Dodika i Čovića

Piše D  /  23.02.2018., 04:02h

Nezavisni blok (NB) smatra da, medijske informacije o tome da bi članovi Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIPBiH) u narednim danima trebali donijeti odluku o određivanju broja izaslanika koji se biraju iz svakog konstitutivnog naroda i iz reda ostalih u Dom FBiH, treba uzeti vrlo ozbiljno u obzir.

NB posebno zabrinjavaju informacije o tome da će SIP razmatrati dva prijedloga, "koja u suštini omogućavaju Draganu Čoviću i HDZ-u BiH potpunu kontrolu u Domu naroda FBiH, te da se ova institucija, koja je pod očitim političkim utjecajem, želi staviti iznad ustava i zakona".

- U ‘radnom materijalu‘ SIP-a, nema mjesta za Hrvate iz Tuzle, Krajine, Sarajeva, ali nema ni mjesta za Bošnjake iz Hercegovine, iz SBK nema mjesta za Srbe… Dragan Čović i njegov HDZ već duže vremena pokušavaju da pod paskom konstitutivnosti nametnu segregaciju i nacionalni aparthejd u Bosni i Hercegovini - navodi NB u priopćenju za javnost, prenosi Fena.

Istovremeno, ističe da sudovi za ljudska prava, kao i presude međunarodnih i domaćih sudova nalažu upravo suprotno - da svako ima pravo biti biran na prostoru čitave države, a da se spomenutim prijedlozima uvode dodatne zabrane i trajne podjele, što je neprihvatljivo za svaku političku stranku koja želi demokratsko i otvoreno društvo.

- Čović, uz podršku Milorada Dodika, putem političkog utjecaja na SIPBiH želi na neustavan i neprihvatljiv način zaobići ustave i zakone u Bosni i Hercegovini i nametnuti diskriminatorski model popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. SIP je politička marioneta Dodika i Čovića, a njihovi partneri u vlasti SDA i SBB, razmišljajući samo o raspodjeli fotelja i privatnim interesima, nisu učinili ništa kako bi institucije stavili u funkciju interesa građana - izjavio je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka i zastupnik u Parlamentu BiH.

Dodao je da će Nezavisni blok u Parlamentu BiH poduzeti sve radnje kako bi zaustavili ovaj nedemokratski udar na prava svih građana i naroda u našoj državi.

- Mi kao novi politički projekt imamo za cilj da omogućimo jednaka prava svima na cijelom prostoru zemlje, a ovim ‘radnim materijalom‘ Čovićev HDZ diskriminira ljude koji su tijekom rata već doživjeli veliku nepravdu. Pozivamo i ostale demokratske stranke i međunarodnu zajednicu da se spriječi ovaj pokušaj uvođenja nacionalnog aparthejda i segregacije - kazao je Šepić, priopćeno je iz Press-službe NB-a.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 20:14