StoryEditor

SDP i DF : CIK izgubio kredibilitet, inicirati smjenu članova

Piše D  /  19.04.2018., 09:04h

Predstavnici CIK-a su svojim potezima devalvirali poziciju, status i imidž institucije, smatra šef Kluba DF-a u federalnom parlamentu Dženan Đonlagić.

"Potpuno je izgubljeno povjerenje javnosti u nepristrasnost i nezavisnost CIK-a. Sasvim je sada jasno, tj. isplivalo je na površinu da su članovi CIK-a pod kontrolom dvije politike (SNSD i HDZBiH) koje na svaki mogući način pokušavaju "pocijepati" zemlju po etničkim linijama", kazao je Đonlagić za Vijesti.ba.

Dodao je da tzv. radni materijal koji je neko iz CIK-a sačinio u vezi načina popunjavanja delegata u Dom naroda PFBiH jasno to potvrđuje.

"Indikativno je da se ovaj tekst sačinjen u CIK-u podudara sa političkim zahtjevima Dragana Čovića i HDZBiH", kaže Đonlagić

- Imajući u vidu posljednje poteze iz CIK-a, u najmanju ruku, je za očekivati da se u Predstavničkom domu državnog parlamenta inicira smjena članova CIK-a, zaključio je Đonlagić.

Zastupnik SDP-a u Parlamentu BiH Saša Magazinović za Vijesti.ba kaže kako je očigledno da HDZ i SNSD imaju namjeru da spriječe svaku dodatnu kontrolu glasačkog procesa.

"Nevjerovatno je da neskriveno pokazuju svoju nervozu i putem medija koji ih podržavaju koordinirano pokušavaju obesmisliti borbu protiv izbornih krađa", dodaje Magazinović.

- Neformalna koalicija za fer i poštene izbore koja objedinjuje vise od 12 političkih subjekata i raste svaki dan ce se bez obzira na ishod parlamentarnih rasprava i inicijativa beskompromisno će suprotstaviti izbornim krađama, poručuje Magazinović.

Naglasio je da su jučerasnji scenarij iz Doma naroda gdje su upravo HDZ i SNSD pomognuti glasom Martina Raguža odgodili izjašnjavanje o izmjenama izbornog zakona, pokušali danas prenijeti i na Predstavnički dom zahtjevima da se ne raspravlja o brojnim aferama koje potresaju BiH, a vezane su za izborni proces.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 06:19