StoryEditor

Schulz: Nema izbjegličke krize u Europi, samo trebamo razborito raspodijeliti izbjeglice

Piše D  /  30.07.2021., 03:47h

"Nema izbjegličke krize u Europi, mi smo bogat i velik kontinent i samo trebamo razborito raspodijeliti izbjeglice. Ono što imamo je kriza solidarnosti", napisao je njemački čelnik socijaldemokrata na Facebooku.

Sredstva iz fondova Europske unije trebaju se davati na temelju načela "solidarnosti", poručio je čelnik njemačke oporbe Martin Schulz u utorak, naznačivši da bi zemlje središnje i istočne Europe, koje odbijaju primati migrante, trebale dobivati manje od Bruxellesa.

"Nema izbjegličke krize u Europi, mi smo bogat i velik kontinent i samo trebamo razborito raspodijeliti izbjeglice. Ono što imamo je kriza solidarnosti", napisao je čelnik socijaldemokrata (SPD) na Facebooku, prenosi Hina.

"Ima zemalja koje kažu ‘da‘ Europi kada nešto dobivaju. A kažu ‘ne‘ kada bi trebale nešto učiniti, primjerice prihvatiti izbjeglice. To mora stati. Kao kancelar stavit ću veto na bilo koji proračun EU-a koji nije temeljen na načelima solidarnosti", dodao je Schulz, socijaldemokratski kandidat za njemačkog kancelara na parlamentarnih izborima u rujnu.

U lipnju je Europska komisija pokrenula pravni postupak protiv Poljske, Češke i Mađarske zato što odbijaju prihvatiti izbjeglice iz Italije i Grčke u okviru sporazuma o podjeli tereta iz 2015. godine.

Bivši talijanski premijer Matteo Renzi prošle je godine bio među prvima koji su optužili kolege iz središnje i istočne Europe za sebičnost u migrantskoj krizi i zaprijetio rezanjem sredstava iz EU fondova za te zemlje.

"Ako ne pokazujete solidarnost oko migracija, mislim da je potpuno legitimno da veće zemlje ne pokažu solidarnost u davanjima (proračunu EU-a)", rekao je Renzi u veljači 2016. godine.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 15:06