StoryEditor

SAD uveo sankcije Kini i prodaje oružje Tajvanu

Piše D  /  30.07.2021., 03:28h

Naime, SAD su uvele sankcije za nekoliko kineskih banaka, transportnih kompanija i osoba, koji su navodno povezani s ilegalnim aktivnostima Sjeverne Koreje. Osim toga, Bijela kuća je odobrila prodaju oružja Tajvanu za 1,4 milijarde dolara.

Menadžer investicijskog fonda “Hayman Capital Management”, Kyle Bass, za CNBC je izjavio da će ove mjere dovesti do “tektonskih pomaka“.

“Po mom mišljenju, ono što se dogodilo jučer, označava tektonski pomak u odnosima između SAD-a i Kine. Vlasti SAD jednostrano nameću financijske sankcije kineskim bankama, prijevozničkim tvrtkama i za nekoliko drugih ljudi”, rekao je Kyle Bass.

“Predsjednik Xi Jinping voli držati kontrolu nad situacijom i malo je vjerojatno da će pristati na ovu jednostranu američku odluku. Ali tako, kao što smo vidjeli, funkcionira američki predsjednik Donald Trump. Pored sankcija protiv Kine, gotovo istodobno je najavljena prodaja oružja Tajvanu za 1,4 milijarde. Ja bi rekao da je Tajvan bila jedna od regija za koju je Xi Jinping, tijekom njihovog privatnog sastanka ove godine, pitao Donalda Trumpa da se u nju ne upliće. Osim toga, Trump je ranije rekao da je spreman za susret s čelnikom Sjeverne Koreje, Kim Jong-unom, ali mislim da nakon incidenta s povratkom u američkog studenta iz Sjeverne Koreje i njegove smrti osobni susret više ne dolazi u obzir. Dakle, što se tiče diplomatskih odnosa između Kine i SAD-a, oni su se promijenili, ali znatno na gore”, dodao je Kyle Bass.

“Ja bih dodao da u posljednjih nekoliko godina Kina ima sve značajniji položaj u svijetu, oni smatraju da se sve jači i vjerujem da to treba uzeti u obzir. Uloga Kine u ekonomskom smislu se doista povećala. Međutim, postoji jedno “ali”. Naime, kineski bankarski sustav je u posljednjih nekoliko godina narastao prebrzo. U Kini prilično ozbiljnu ulogu imaju “loši krediti”, što bi moglo oslabiti kineskog gospodarstva u budućnosti”, zaključio je menadžer investicijskog fonda “Hayman Capital Management”.

Nakon ove odluke Washingtona, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kine, Lu Kang, rekao je da je Kina uputila protest Washingtonu zbog namjere da proda oružje Tajvanu.

“Kina je jasno dala do znanja ovdje u Pekingu i Washingtonu da je Tajvan neodvojivi dio kineske teritorije. Prodaje oružja Tajvanu od strane Amerike je ozbiljno kršenje međunarodnog prava i temeljnih načela međunarodnih odnosa”, rekao je Lu Kang.

Konkretne odluke političkog vrha Kine i predsjednika Xi Jinpinga se očekuju uskoro, piše Logicno.com.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 11:15