StoryEditor

‘Rusijo, evo vam lijepih raketa‘

Piše D  /  12.04.2018., 07:04h

”Rusija je rekla da će oboriti svaki projektil koji će biti ispaljen na Siriju, ja im poručujem ...Rusijo, pripremajte se jer naši će projektili vrlo brzo stići, lijepi i pametni”, na Twitteru je jučer, čim se probudio, poručio američki predsjednik Donald Trump,  prenosi Večernji.hr.

‘Akt agresije i zločin Zapada’

Trumpova poruka na Twitteru došla je nakon što je Rusija uputila do sada najoštriju prijetnju koju je izrekao ruski veleposlanika u Libanonu Aleksander Zasipkin, da će svaki američki projektil ispaljen na Siriju biti srušen, a lansirno mjesto ciljano. A taj bi korak mogao biti okidač širenja sirijskoga rata. 

Veleposlanik Zasipkin kazao je kako to nisu njegove riječi, već da on prenosi riječi ruskog predsjednika Vladimira Putina i ruskoga zapovjednika oružanih snaga. U istom tonu ide i izjava potpredsjednika odbora za obranu ruske Dume Andreja Krasova, koji je upozorio SAD da će Rusija američki napad na Siriju tretirati “ne samo kao akt agresije, nego kao ratni zločin zapadne koalicije”.

Javio se i francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji kaže da bi francuske snage mogle gađati sirijska kemijska postrojenja. Na to se nadovezala i Saudijska Arabija, glavni sponzor gotovo uništenog kalifata Islamska država u Siriju i Iraku. I oni su najavili da su spremni napasti Al-Assada.

Da se napad na Siriju očekuje svakog trena, dokazuje i upozorenje koje je Europska organizacija za sigurnost zračne plovidbe Eurocontrol jučer uputila aviokompanijama da budu na oprezu u istočnom Sredozemlju u sljedeća 72 sata zbog mogućih zračnih udara u Siriji.

Eurocontrol upozorava da bi mogli biti upotrijebljeni projektili zrak-zemlja kao i krstareći projektili te da postoji mogućnost ometanja opreme za radionavigaciju.

Puna pripravnost

U međuvremenu, američki vojni izvori tvrde da su već određene mete za napad na Siriju, ukupno 22 cilja, i to su vojni objekti u Damasku, Homsu, Tartusu, Hami i Deir el-Zoru. Isto tako, u planu za napad je i područje ruske vojne baze u Tartusu, zbog čega su ruske snage već nekoliko dana u punoj pripravnosti.

Ruski vojni analitičar Viktor Baranec kaže kako ruske oružane snage imaju čime adekvatno odgovoriti na američki napad navodeći da se u Sredozemnom moru nalazi grupa borbenih brodova Rusije, uključujući podmornice naoružane moćnim raketama „Kalibar“.

U bazi Hejmim Rusija ima lovce i bombardere uključujući najnovije avione Su-57. Isto tako, na raspolaganju Rusiji su i „Bastioni“, obalni raketni kompleksi s visokopreciznim protubrodskim raketama „Jahont“ i „Oniks“.

„Bastioni“ su namijenjeni gađanju brodova u radijusu od 350 kilometara, a raketa može dopremiti bojnu glavu dometa nekoliko stotina kilometara na minimalnoj visini i zato ju je veoma teško presresti.

Baranec kaže da ruske jedinice u Siriji imaju i „pancir — S1“, samohodni protuzračni raketni kompleks za zaštitu od svih sredstava zračnog napada s bliske udaljenosti, dodajući da su svi ovi sustavi već uspješno isprobani u Siriji u realnoj borbi i da su se pokazali kao visokoučinkoviti.

Uz sve to, ruske baze u Siriji pokrivaju i trenutačno najbolji u svijetu PZO sustav S-400. Kremlj je još jednom pozvao Trumpa i njegove saveznike na razum te da odustanu od bombardiranja Sirije, jer bi to moglo izazvati regionalni, a možda i svjetski rat.

Dnevnik.ba


 

18. travanj 2024 08:45