StoryEditor

Rusi upozoravaju Europu: Brzo se odlučite ili ostajete bez plina

Piše D  /  11.02.2018., 06:02h

Europa bi se već narednog desetljeća mogla suočiti sa nestašicom i poskupljenjem plina, ako brzo ne odluči da poveća uvoz iz Rusije.

"Europa je napravila potpuno lošu procjenu kada je pretpostavila da joj neće trebati dodatni gas, i da će ga, ako joj zatreba, dopremiti izvan okvira Rusije", izjavio je potpredsjednik Gasproma Aleksandar Medvedev i dodao da kupovinom plina iz SAD ili Katara, Europa ne može da zadovolji vlastitu potražnju.

Gaspromov izvoz plina Europi je povećan za osam posto prošle godine, na povijesni rekord od 194 milijarde kubnih metara, uslijed povećane potražnje i nižih cijena. Zahvaljujući tome, Gasprom je stekao rekordan udio na europskom tržištu od 35 posto.

Taj udio bi, prema riječima Medvedeva, mogao premašiti 40 posto, jer europska potražnja za plinom raste, nizozemska i britanska proizvodnja pada, dok će pošiljke plina iz SAD ostati skromne, skupe i uglavnom namijenjene Aziji.

"Brojni ozbiljni analitičari će izaći pred vas s modelom koji će pokazati da će se Europa uskoro suočiti sa velikom gasnom krizom, i što je još gore - oštrim skokom cijena", izjavio je Medvedev, prenosi Tanjug.

Reuters podsjeća i da će Gasprom od naredne godine, preko novog plinovoda, početi da snabdijeva Kinu plinom.

"Možemo isporučiti Europi koliko god plina joj je potrebno, iako ulazimo na novo tržište Kine. Međutim, Europa  se mora odlučiti sada. Mora odmah sada početi razmišljati tko će pokriti dodatnu tražnju poslije 2025. godine. Nažalost, ne postoji dijalog o energetici između Rusije i EU", rekao je Medvedev.

Čak i ako Gasprom na vrijeme izgradi dva nova plinovoda do Europe - Sjeverni tok 2 ispod Baltičkog mora i Turski tok za jug Europe - to neće biti dovoljno za uspostavljanje ravnoteže između rastuće tražnje i smanjenja ponude, smatra on.

"A tečni prirodni plin neće moći da pokrije taj manjak", izjavio je Medvedev, dodajući da će isporuke plina iz SAD ostati skromne, a da će Katar vjerojatno poslati velike količine azijskim tržištima.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 17:44