StoryEditor

Rusi spremni odgovoriti ukoliko SAD bombardiraju Damask

Piše D  /  13.03.2018., 07:03h

Rusija je priopćila u utorak kako posjeduje informaciju da Sjedinjene Države planiraju bombardirati kvart Damaska s vladinim institucijama pod lažnim opravdanjem, i tvrdi da će vojno odgovoriti ukoliko bude smatrala da su životi ruskih građana ugroženi takvim napadom.

Valerij Gerasimov, načelnik glavnog stožera ruske vojske, izjavio je da Moskva ima informaciju da pobunjenici u enklavi Istočna Guta planiraju izvesti lažni napad kemijskim oružjem nad civilima, i za njega optužiti sirijsku vojsku.

Kazao je da Sjedinjene Države namjeravaju iskoristiti taj lažni napad kao opravdanje za bombardiranje vladinog kvarta u obližnjem Damasku u kome su smješteni ruski vojni savjetnici, ruska vojna policija i ruski promatrači primirja.

- U slučaju prijetnje životima našeg vojnog osoblja, ruske oružane snage poduzet će osvetničke mjere protiv projektila i lansera s kojih su ispaljeni - navodi Gerasimov u priopćenju za javnost, prenosi Fena.

On nije kazao kada će se navodni napad desiti niti je pružio detalje koji bi podržali njegove tvrdnje.

Rusija je i ranije optuživala pobunjenike u Siriji da se pripremaju koristiti otrovne agense u Istočnoj Guti kako bi kasnije mogli optužiti Damask da koristi kemijsko oružje.

Damask negira zapadne navode da vladine snage koriste kemijsko oružje, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 04:32