StoryEditor

Rusi na biralištima, očekuje se Putinova nadmoćna pobjeda

Piše D  /  18.03.2018., 01:03h

Odgovarajući na pitanje kakav bi ga rezultat zadovoljio, ruski predsjednik je rekao: "Svaki koji mi daje pravo na obnašanje predsjedničke dužnosti". "Siguran sam u program koji nudim zemlji", dodao je, u crnom odijelu i s tamnocrvenom kravatom, na biračkom mjestu br. 2151, u prostorijama Znanstvene akademije u Moskvi, gdje je već glasovao zadnjih godina, prenosi HRT.

Ankete pokazuju da Vladimir Putin, budući da nema ozbiljnijeg protukandidata, dobiva oko 70 posto glasova, što će mu omogućiti ostanak na vlasti do 2024. i potvrdu statusa prvog i najmoćnijeg čovjeka u Rusiji koju je zadnjih godina vratio na međunarodnu pozornicu. Putinu, kojemu je 65 godina, ovo bi bio četvrti mandat, više od 18 godina pošto ga je prvi ruski predsjednik Boris Jeljcin izabrao za svog nasljednika.

Više od 107 milijuna birača pozvano je u nedjelju na birališta diljem te najveće zemlje svijeta. S obzirom na vremensku razliku, birališta su već u subotu navečer i tijekom noći otvorena u Sibiru i na krajnjem istoku.

Po anketi javnog instituta VCIOM-a, kandidat Komunističke partije Pavel Grudinjin dobiva 7 posto glasova, a ultranacionalist Vladimir Žirinovski 5 posto, ispred liberalne novinarke Ksenije Sobčak (1-2 posto), dok ostali kandidati osvajaju zanemarive rezultate.

Glavni politički protivnik Kremlja, Aleksej Navaljni isključen je iz utrke pošto je izborno povjerenstvo odlučilo da se ne može kandidirati zbog sudske presude za pronevjeru javnog novca, za koju on tvrdi da je ‘maslo‘ vlasti.
 
Na izborima će presuditi odaziv birača, pa je Kremlj u kampanji učinio sve ne bi li pokrenuo birače, napose "Putinov naraštaj", mlade koji prvi put izlaze na birališta i koji su se rodili kada je Putin došao na vlast.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 22:11