StoryEditor

Rusi ljuti zbog Mektićeve zabrane ulaska ‘Noćnim vukovima‘ u BiH

Piše D  /  16.03.2018., 06:03h

Rusku diplomaciju duboko je uznemirilo to što su se u BiH pobunili protiv dolaska pripadnika motorističkog kluba "Noćni vukovi", poznatih po bliskim vezama s Vladimirom Putinom, ali i problematičnom djelovanju tipičnom za paravojne organizacije, a  Veleposlanstvo Rusije u Sarajevu ocijenila je da se stigmatiziranje te grupe može pripisati samo zlonamjernoj prozapadnoj propagandi.

Nakon što je iz Službe za poslove sa strancima BiH službeno potvrđeno kako je vođi "Noćnih vukova" Aleksandru Zaldostanovu, zvanom Kirurg, i šefu ogranka te organizacije u Srbiji Saši Saviću zabranjen ulazak u BiH jer su proglašeni opasnima po nacionalnu sigurnost, iz ruskog Veleposlanstva u Sarajevu reagirali su izjavom, u kojoj tvrde kako se pohod ruskih bajkera, poznatih po sudjelovanju u paravojnim operacijama okupacije Krima, "lažno pokušava predstaviti kao prijetnja sigurnosti", prenosi Hina.

Veleposlanstvo je komentiralo slučaj "Noćnih vukova", čijim je pojedinim članovima zabranjen ulazak u BiH. Iz ruskog Veleposlanstva naglašavaju da je riječ o neodgovornim pokušajima da se vještački stvori napetost u BiH.

Ističu da je cilj motociklističke trke "Ruski Balkan" popularizacija zaboravljenih ili slabo poznatih mjesta koja su povezana s ruskom poviješću i rusko-srpskim kulturnim vezama.

- Nažalost, u ovu neosnovanu kampanju uključeni su i organi BiH čiji je glavni zadatak jačanje sigurnosti, a ne njeno potkopavanje. Ističemo da nije podnesen nikakav vjerodostojan dokaz za neosnovane optužbe na račun društvenih organizacija koje su registrirane u Rusiji – stoji u priopćenju Veleposlanstva Rusije u BiH.

- Osim državljana Ruske Federacije, u ovom događaju sudjeluju i državljani drugih balkanskih zemalja - BiH, Srbije, Bugarske, Makedonije i Crne Gore. "Noćni vukovi", kao društvena patriotska organizacija, apsolutno su legitimni i predstavljeni u mnogim zemljama Europe, a ne samo u Rusiji - piše u priopćenju.

U Veleposlanstvu Ruske Federacije ističu da je sa stanovišta međunarodnog prava neznatno i ne može služiti kao dokaz to što su članovima "Noćnih vukova" pojedine zemlje uvele jednostrane sankcije, polazeći od svojih vještačkih razloga.

- Samo bolesna i zlonamjerna mašta može povezati karakter putovanja i sastav sudionicima sa „prijetnjama sigurnosti“. Tu je vidljiva želja nekih medija, koji su osnivani i posluju uz pomoć grantova iz dobro poznatih izvora, da potkopaju društvenu stabilnost u BiH, isfabriciranim informacijama - ističe se u priopćenju.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 06:52