StoryEditor

REPUBLIKANCI O OPĆIM IZBORIMA: Nema suradnje s probošnjačkim strankama

Piše D  /  18.04.2018., 11:04h

HRS je prigodom svih razgovora oko suradnje s drugim političkim strankama na izborima stavio na stol dva načela:

1) Nema suradnje sa strankama i osobama koje su bile dio Platforme ili Alijanse (ako je minimum minimuma kojeg Hrvati traže izborni legitimitet, onda se u tome mora ostati dosljedan);

2) Cilj cijelog izbornog procesa nije smijeniti koruptivno-nepotističku vlast HDZ-a BiH kako bi se samo zauzelo njihovo mjesto u vlasti i nastavilo djelovati po istom modelu (kao što je to bio slučaj kada je na vlast svojedobno stupio HDZ 1990 s koalicijskim partnerima). Cilj je promjena društva nabolje i stvaranje društva po mjeri svakog čovjeka, a ne probranih elita čiji su ideali i domoljublje samo pitanje cijene koju je netko voljan platiti.

Ovih dana smo najavili samostalan izlazak na izbore u svim izbornim jedinicama gdje nije upitna vrijednost ijednog hrvatskog glasa (HBŽ, ZHŽ, HNŽ i izborne jedinice za parlament Federacije iz ove tri županije). Gdje god je vrijednost hrvatskog glasa upitna, vodstvo stranke će donijeti odluku kako nastupiti, ovisno o izbornim pravilima.

Zašto HRS-a nema zajedno sa strankama „oporbe“ (osobito u HBŽ-u, odakle smo dobili najviše upita)?

Iz jednostavnog razloga što dio tog „oporbenog“ bloka čine stranke koje su ne samo bile dio Platforme, nego i aktivno sudjelovale u izvršnoj vlasti te Hrvatima nametnute vlasti. Ako je netko sposoban gaziti volju svoga naroda za nekoliko funkcija na vlasti, za to mora snositi odgovornost i ako je jednom to napravio, opet će. HRS gaji politiku koja je sredstvo (promjene društva), a ne cilj (realiziranja nekih svojih osobnih interesa). Ovo govorimo i zbog onih koji nas vide u bloku s HDZ-om 1990, kojeg smatramo lošom kopijom starijeg originala, u prilog čemu ponajbolje govore revizorska izvješća vlada i skupština u kojima je ova stranka sudjelovala i još uvijek sudjeluje.

Zašto HRS-a nema zajedno s HDZ-om BiH i strankama okupljenim oko koalicije HNS-a?

Iz identičnog razloga kao iznad (dio te koalicije čine aktivni sudionici i akteri Platforme), s tim da smatramo HDZ BiH jednakim rušiteljem hrvatskog legitimiteta kao i bošnjačke političke elite iz Sarajeva. Razdoblje od 4 godine mandata je bilo sasvim dovoljno da se stvari po hrvatski narod krenu poboljšavati, osobito kada se radi o ustavnopravnoj neravnopravnosti, no nije se napravilo apsolutno ništa. Dapače, situacija je u mnogočemu lošija nego prije 4 godine. Za to se mora podnijeti odgovornost. Politika bez odgovornosti je politika interesa i trgovine. Mi smo jednostavno protiv toga.

Zašto HRS ide samostalno po svaku cijenu?

Razlog je već rečen više puta i u više prigoda: Hrvatima u BiH je potrebna katarza, novi početak. Nositelji tog početka moraju i mogu biti samo novi ljudi, nekompromitirani dosadašnjim obnašanjem bilo kakvih funkcija i ljudi vođeni idealima, a ne interesima. Ako su nekome nositelji promjena i nade u bolje sutra oni koji imaju godine i desetljeća staža po raznoraznim funkcijama, oni koji ne bi preživjeli dana u realnom sektoru ili kao privatnici na tržištu, oni kojima je politika smisao i realizacija života, onda neka taj netko takvima i dadne glas, a ne HRS-u.

Jedina suradnja koju ćemo imati i graditi bit će ona s Udrugom Hrvatska zvona!

 

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 09:34