StoryEditor

Puigdemont će se nakon izlaska iz zatvora obratiti javnosti u Berlinu

Piše D  /  07.04.2018., 08:04h

Istodobno su u sjevernom njemačkom gradu Neumuensteru, gdje je Puigdemont bio zatočen od uhićenja 25. ožujka, predviđeni prosvjedi protiv njegova još uvijek mogućeg izručenja Španjolskoj.

Obraćanje Europskom sudu pravde

Puigdemont (55) je uhićen na temelju europskog uhidbenog naloga kojega je izdao Madrid, a kojim ga se optužuje za pobunu i za loše korištenje sredstava javnih fondova koje je upotrijebio za organizaciju nelegalnog referenduma o neovisnosti Katalonije u listopadu prošle godine.

Njemački sud dosudio je u četvrtak da njegovo izručenje nije moguće na temelju optužbi za pobunu, jer usporediva optužba u njemačkom pravosuđu predviđa da je optuženi pritom počinio i nasilje, što ovdje nije slučaj.

No Puigdemont bi ipak mogao biti izručen na temelju optužbi za loše vođenje javnih fondova.

Španjolski vrhovni sud razmatra i obraćanje Europskom sudu pravde u Luxembourgu za donošenje preliminarne presude u ovom slučaju.

75 tisuća eura jamčevine

U međuvremenu Puigdemont, koji je platio 75.000 eura jamčevine, mora ostati u Njemačkoj i javljati se policiji svakog tjedna te izvijestiti vlasti o bilo kakvoj promjeni adrese.

Njemačka ministrica pravosuđa Katarina Barley u četvrtak je pozdravila presudu suda kazavši za list Sueddeutsche Zeitung kako je to "apsolutno pravilna" odluka.

Španjolska će sada morati dokazati da je Puigdemont kriv za loše korištenje javnih fondova, kazala je, "što neće biti lako", piše HINA.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 15:53