StoryEditor

Pročitajte pismo bošnjačkih radikala predsjednici Republike Hrvatske

Piše Ivan Crnjac  /  17.01.2018., 12:01h

Naime, radikalna bošnjačka udruga "Bošnjački pokret za ravnopravnost" najavila je prosvjed ispred zgrade Ambasade Republike Hrvatske u Sarajevu.

Smeta im dolazak Kolinde Grabar Kitarović jer je ista nekoliko puta spomenula kako je interes Republike Hrvatske položaj bh Hrvata. 

Slučajno ili ne, na isti dan kad se na parlamentarnoj razini raspravlja o Izbornom zakonu, u posjeti našoj zemlji je i Kolinda Grabar Kitarović.

Iako ne mora značiti ništa, ipak je svojersna poruka.

Nekima to smeta, pa su osim prosvjeda ‘zbog očite namjere vodstva ove susjedne države da politiku međudržavnih odnosa sa BiH gradi na principima i ciljevima politike Franje Tuđmana iz perioda 1991.-1995. godine‘, odlučili i predati pismo predsjednici Hrvatske i hrvatskoj javnosti.

Fotografije pisma objavila je bh verzija N1 televizije. 

U tim pismima ima  povijesnih (ne)istina, specifičnih političkih konstrukcija o originalnim Bošnjacima i onima koji su se naselili u BiH, malo političkih pritisaka i priče o Bosanskoj Posavini kao mjestu koje je netko naselio i u miru živio braneći svoju državu i domovinu a zapravo se potčinjavajući domaćima. Malo tipičnih uvreda Hrvatima i Srbima ističući samo njihovo vjersko podrijetlo....

Naravno, neizostavan je i red političkih optužbi i konstrukcija o tome kako se u ratnom periodu dijelila Bosna (bez Hercegovine).

Tu je i red povijesnog presjeka od Beča do Beograda i Zagreba, uz preskakanje dijela o Muslimanima - Bošnjacima koji su djelovali u NDH, istu zdušno podržavali, ginuli po raznim blajburzima štujući Poglavnika, pa onda i red optužbi za svojevrsnu hrvatizaciju bošnjačkog, odnosno, muslimanskog naroda u toj nesretnoj NDH.

Sve u svemu, niz spački, površnih, ali pogubnih konstrukcija...

Treba imati na umu jednu stvar, a to je da ovakve stvari, pisma, prozivke i nacionalna sanjarenja lako uđu u "mainstream". Iako ova udruga građana naoko djeluje marginalno, nije nemoguće da ovakvi stavovi postanu prepoznatljiviji i prihvatljiviji. 

Sve tri strane u BiH imaju svoje nacionalne mitove. Sve tri strane imaju i radikalne uduruge među svojim redovima. 

Neozbiljna grupica ljudi koja priča o vlastitom narodu i o drugim narodima prilično lažno i prilično ozbiljno lako može postati i mišljenje prosječnog čovjeka.

Ipak, što će se dogoditi kada jedna od tih grupa i grupica (možda baš ova) pređe preko dozvoljene linije? 

Ako već nije...

16. travanj 2024 13:36